A falu, ami a templomdombról önmagára néz vissza - felfedezzük Vas megyét

NagyRobert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. március 19., vasárnap •
Sorokpolány csodaszép kastélyával elvarázsolja az ide érkezőket.
A falu, ami a templomdombról önmagára néz vissza - felfedezzük Vas megyét

A Gyöngyös-sík déli peremén, Szombathelytől 14 kilométerre dél-délkeletre, a Sorok-patak jobb partján járva kihagyhatatlan látnivaló Sorokpolány.

A település neve az ősszláv polanya főnévből eredeztethető, ami nyílt kopár térséget, síkságot jelent. A másik variáció a szlávokhoz köti a falu nevét, mivel a polyan szlávul annyit tesz, mezeiek, vagyis olyan emberek, akik a mezőségben laknak.

A Sorkipolányt Pulan néven említik először, méghozzá 1265-ben. A következő század elején, 1301-ben tűnik fel ismét az írásos emlékekben, akkor Palan formában, ekkor Szent László tiszteletére szentelt kápolna állt a falu határában. 1410-ig kell várni a következő említésre, amikor Polyanként szerepel a leírásokban. Egykor az Unyani, Polyáni és más nemes családoké volt a település.

Sorokújfalut kicsit később, 1450-ben említik először, Poss. Wyfalw alakban, de a terület korábban is lakott lehetett, erre enged következtetni a falu területén feltárt Árpád-kori temető. A mai templom már a 15. században állt, a kastély elődje viszont egy középkori udvarház lehetett. Ebben a korszakban a Hidvégieké és más nemeseké lehetett a falu.

A Nagyboldogasszonynak szentelt templom külső falain gótikus eredetű freskók maradványai láthatók. Belül egy 1697-ből származó síremlék található, a tornya pedig a harangok szintjéig középkori eredetű. A templomot 1842-ben átalakították.

A török hódoltság után az Akacs, a Bácsmegyei és a Mankóbüki családok birtoka lett, majd a Rumy család vált a község földesurává, végül ők adták el Taródházi Mikos Lászlónak 1820-ban. Az új birtokos pedig 1850 körül barokk-eklektikus stílusú kastélyt építtetett magának.

1878-ban a Szapáry család neoreneszánsz mauzóleumot építtetett a településen.

1890-ben vásárolta meg a sorokújfalui birtokot a Szapáry család, de 1910-ben pénzügyi zavarba keveredtek, így kénytelen voltak eladni "frissen" szerzett uradalmukat Gött Gyulának. 1916-ban Haupt Buchenrode István báró vette meg és 1945-ig a család meg is tartotta azt, közben pedig a kastélyt is átalakíttatta, 1927-ben.

1910-ben Sorkipolánynak 291, Sorokújfalunak 637 magyar lakosa volt, majd 1939-ben egyesítették a két települést, akkor jött létre Sorokpolány.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére