A csont nem kutyaeledel

(X) - fotó: Hornyák Emőke, Bodorkós Máté, Szombathelyi Állatkórház • 2017. szeptember 08., péntek •
Akár az állat életébe is kerülhet, ha nem tartjuk szem előtt, hogy milyen táplálékkal etessük kedvenceinket.
A csont nem kutyaeledel

Néhány hete egy extrém esettel szembesültek a Szombathelyi Állatklinika munkatársai. Egy fiatal franciabulldog szenvedett, mint utólag kiderült egy csigolyacsont volt a ludas. Egy hosszas és komplikált műtéttel lehetett csak orvosolni a problémát. Pedig mindez megelőzhető lett volna.

Sokan ugyanis még most is többen tévúton járnak, akik azt hiszik, hogy a kutyáknak jót tesz, ha csontot esznek. Ennek oka, hogy a házőrzők szeretnek rágni és különösen jót is tesz, mivel fogkő képződését és akár órákra képes elfoglalni magát egyetlen csonttal. A valóság sajnos az, hogy a szárnyasok és a nyúl hosszú, csöves csontjai könnyen törnek és a szilánkjai nagyobb bajt okozhatnak, mint sejthetnénk.

Így esett meg a franciabulldoggal is, hogy a csigolyacsontot lenyelte. Ezután nagyon rosszul lett az állat, öklendezett és képtelen volt bármi mást lenyelni. Kezelőorvosa hiába próbált szondával segíteni, a műtét elkerülhetetlen volt.

Mindent megtett az orvos, azonban a próbálkozásai ellenére nem lett jobban a fiatal franciabulldog szuka, így egy komplikált mellkas műtétre volt szükség - mondta Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosa. A beavatkozás során eltávolítottuk a csigolyacsontot. Szerencsére a kutya jól viselte a beavatkozást.

A felvételeket látva talán érdemes lenne megfogadni az állatorvos tanácsát: ne adjunk soha a kutyának csontot. Ahogy bevezetőnkben már utaltunk rá, a négylábú házőrzőink számára vannak speciális táplálék kiegészítők, rágócsontok. Ezekkel is lekötheti magát, illetve kiélheti rágási szenvedélyét kedvenceink, mindezt úgy téve, hogy az élete nem kerül veszélybe.

közösség

további frisss

lap tetejére