A Capitolium térre hasonlíthat a Szent Márton tér?!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. február 11., csütörtök •
A Szent Márton terv részeként mintegy háromszázötvenmillió forintból újul meg a Szent Márton tér és környezete – tudtuk meg azon a sajtótájékoztatón, melyet dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és a tervezéssel megbízott Litkei Tamás tartott.
A Capitolium térre hasonlíthat a Szent Márton tér?!

A Szent Márton templom előtti téren a polgármester emlékeztetett rá, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, illetve Szombathely Megyei Jogú Város kezdeményezésére kormányhatározat rendelkezik arról, hogy Szent Márton püspök tiszteletére, születésének 1700. évfordulója alkalmából az idei esztendő Szent Márton Emlékév.

A Szent Márton Terv ütemezése 
A csütörtöki sajtótájékoztatón a város első embere elmondta, hogy a Szent Márton Terv két ütemből, kétszer 5 milliárd forintos fejlesztésből áll. Az első, a megvalósítás stádiumában lévő 5 milliárdos projekt 2,5-2,5 milliárd forintos egyházi és önkormányzati fejlesztésből tevődik össze. 
Hozzátette: az egyházi épületek fejlesztése során már megújult a Szent Márton templom és a Székesegyház, és modernizálódik a Püspöki Palota, illetve újjáépül annak lebombázott szárnya is. 


A polgármester kiemelte, hogy az első ütem második, 2,5 milliárdnyi forrásával kapcsolatban a szombathelyi közgyűlés még a tavaly október 22-i ülésén tárgyalta meg a Szent Márton Tervvel kapcsolatos előterjesztést. Ekkor döntöttek a Berzsenyi Dániel tér és környezetének megújításáról, a Szent Márton templom előtti tér és a Smidt Múzeum fogadó részének felújításáról, a Romkert sétány kialakításáról és a Savaria Múzeum homlokzatának rendbetételéről is. 
A második ütem részleteit – újabb 5 milliárdos költségvetéssel – a november 17-i miniszterelnöki látogatás alkalmával kommunikálták első ízben. Akkor jelentették be, de a polgármester újra elmondta, hogy ez a projekt a Szent Márton sétány kialakítását és a Romkert, illetve az Ady tér felújítását fogja össze. 

A Szent Márton templom előtti tér felújítása
A Szent Márton Tervről, illetve a Szent Márton templom előtti tér felújításáról csütörtökön elhangzott, hogy a rekonstrukció a templom környezetének rendezését, a zarándoklatok résztvevőinek méltó fogadását, megpihentetését, a megérkezés élményszerűvé tételét, valamint rendezvények megtartását is célozza.

A polgármester hangsúlyozta, hogy mindenki a Szent Márton tér csodájára járhat hamarosan, hiszen a különböző irányokat meghatározó, Michelangelo-szerű térkövezés miatt leginkább a Capitolium térre hasonlít majd.

A tervezéssel megbízott Litkei Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a korábban sanyarú helyzetű Szent Márton tér a város legszentebb területe, melynek központjában áll a szobor, a Szent Márton kúttal, mögötte a templom főhomlokzatával, míg a burkolatban kirajzolt, főtengelyre merőleges sávok a gyalogos közlekedés irányait követik. 


Miután megtudtuk, hogy a temető íves fala, és a forgalmas út által közrezárt területen található neogótikus Mária szobor környezete is rendezett lesz, a tervező kiemelte: megváltozik a közlekedés rendje a tér kialakításával. A turista buszok számára ideiglenes megálló létesítése szerepel a tervben, a buszok a továbbiakban nem parkolnak a téren. A leendő Szent Márton tér gyalogos övezet lesz, de a kerékpárral továbbra is lehet rajta közlekedni. A szobrot körülvevő többi leülési lehetőség a leburkolt tér pereme mentén helyezkedik el, a térre becsúszó zöldfelületek szegélyénél. Utcabútorként a Fő téren alkalmazott kő-fém padok vannak tervezve.

Litkei Tamás hozzáfűzte: olyan egységes lesz a tér, melynek gyújtópontjában a szobor, hátterében a templom áll. Az ünnepi funkciók miatt alkalmassá kell tenni a teret nagyobb tömeg fogadására, de a hétköznapi használat során is fontos megőrizni az intimitást, ezért az ívelő, ölelő kialakítást alkalmazzuk majd. A zajt is megpróbáljuk szűrni, ezért a fasor megtartása és kiegészítése, de a zaj szűrését szolgálja a megújult templom és a Baptista imaház térfalként üzemeltetése is. A kút jelenleg lezárt csapjait újra megnyitjuk a felújítás után. 


A Szent Márton tér átalakítása a közbeszerzései eljárások lebonyolítása után, a jó idő beálltával, tavasszal indul meg és várhatóan ősszel fejeződik be. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére