A Bartók Fesztivál fináléja felrakta az íre azt a bizonyos pontot

frisss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. július 16., vasárnap •
Bartók fából faragott királyfija és Bozsik Yvett társulata kettőse zárta a Nemzetközi Bartók Fesztivált és Szemináriumot.
A Bartók Fesztivál fináléja felrakta az íre azt a bizonyos pontot

Előbb Vajda Gergely, a karmesterkurzus professzora köszöntötte a közönséget a Sportházban a Nemzetközi Bartók Fesztivál és Szeminárium záróhangversenyén. A Bartók Fesztivál, mint szeminárium idén 50 éve, fesztivállá bővülve pedig 33 éve – várta a  20-21. századi zene kedvelőit és művelőit. Bartók mindig is érdeklődött a tánc iránt; erről nemcsak írásai, hanem kompozíciói is tanúskodnak. Így idén a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál programjában, mely a mester egyik legismertebb „táncműve”, a Fából faragott királyfi bemutatójának 100. évfordulója tisztelete előtt tisztelegtek a szervezők egészen egyedi módon. Bár a zenei aláfestés is teljes élvezetet adott, vizuálisan is segítették a történet megértését, egy homokanimációval mesélték a Savaria Szimfonikus Zenekar játékát.

Aztán jöttek Bozsik Yvették a tavaszi áldozattal, ami egy Stravinszky-képzeletet ültetett át a mai valóságba. A rendkívül kifejező dallamok az ősi emelek keveredésével mutatták be az újjászülető tavaszt. A kortárs tánc, a balett és a komolyzenek keveredése méltó befejezése volt egy Bartókhoz méltó héthez.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére