9 évet kapott a hatéves kislányon szexuális erőszakot elkövető szombathelyi férfi

frisss.hu • 2016. február 04., csütörtök •
A másodrendű vádlottat felmentették, az ítélethirdetést követően szabadon engedték.
9 évet kapott a hatéves kislányon szexuális erőszakot elkövető szombathelyi férfi

Csütörtök délelőtt hirdetett elsőfokú ítéletet Dr. Rácz József büntetőtanácsa Szombathelyen 12 év alatti gyermek sérelmére elkövetett szexuális erőszak büntette ügyében. Az elsőrendű vádlottat, N. Gábort a bíróság bűnösnek mondta ki, 9 év fegyházbüntetésre ítélték, a közügyektől nyolc évre tiltották el. A másodrendű vádlottat, P. Tamást bizonyítottság hiányában felmentették, az ítélethirdetést követően szabadon távozhatott. Mindketten 2014 szeptembere óta előzetes letartóztatásban voltak.

A bűncselekmény 2014. augusztus 5-7. között történt. Mint az ítélet kihirdetéséből kiderült, N. Gábor rendszeresen vigyázott apósa testvérének 6 év tíz hónapos unokájára. Az egyik ilyen alkalommal követte el a bűncselekményt, melyet a kislány csak két nappal később a nagymamájának mesélt el. A kislány sérüléseiről nőgyógyász szakorvos adott ki írásos szakvéleményt, melyben megjelölte a keletkezésének lehetséges időintervallumát. Ez volt az egyik konkrét szál, amelyet a nyomozóhatóságok, majd a bíróság kiindulásként alapul vett. Dr. Rácz József bíró kiemelte, hogy azért rendkívül nehéz az ilyen jellegű bűncselekményekkel kapcsolatban a bizonyítási eljárás, mert jellemzően csak az áldozat és az elkövető van jelen a bűncselekmény elkövetésekor.  Ebben az esetben is csak a kislány vallomásából indulhattak ki.

N. Gábor, elsőrendű vádlott érkezik az ítélethirdetésre

A bizonyítási eljárás során a családdal lehetőleg semmilyen kapcsolatban nem álló, elfogulatlan szakértők véleményére támaszkodhattak. Ezeket aprólékosan elemezve lépésről lépésre találtak egyes elemeket bizonyítottnak, illetve zártak ki a lehetséges változatok közül. Először tisztázni kellett, mi történt, aztán, hogy mikor, majd, hogy ki, vagy kik lehettek az elkövetők. Végül az a kérdés is felmerült, hogy hány alkalommal követték el a bűncselekményt.

A bíróság megállapította, hogy a másodrendű vádlott esetében nem bizonyítható az elkövetés, illetve semmilyen bizonyíték nem támasztja alá az ügyész indítványát azt kivéve, hogy a kislány egyszer, kérdésre megemlítette P.Tamás nevét. Ugyanakkor később sem az őt kezelő pszichológusnak, sem családtagjainak nem tett említést az elsőrendű vádlotton kívüli elkövetőről. P. Tamás súlyos szívbeteg, előzetes letartóztatásba kerülését megelőzően elő volt jegyezve egy szívműtétre, amit azóta sem végeztek el, mert a rabkórházi műtéthez nem járult hozzá. Másfél évet ült előzetesben, felmentették, amennyiben jogerősen is felmentik kártérítési igénnyel fordulhat majd a bírósághoz. 

A szabadulás pillanata - leveszik a bilincset a felmentett másodrendű vádlottról

Az elsőrendű vádlott bár beismerő vallomást nem tett, a bíróság szerint kétséget kizáróan elkövette a szexuális erőszak bűntettét. Megállapítást nyert az is, hogy egy alkalomról van szó, valamint, hogy az elkövetéskor erőszakot, fenyegetést nem követett el. Ezért az ebben a konkrét esetben kiszabható 5-10 év börtönbüntetéssel fenyegetett bűncselekmény elkövetése miatt a bíróság 9 év fegyházbüntetés kiszabását találta indokoltnak. Ebből lejön a már előzetesben töltött másfél év, plusz jó magaviselet esetén csak a büntetés kétharmadát kell letölteni. Azaz – amennyiben a leendő jogerős ítélet az elsőfokút helybenhagyja – négy és fél év múlva szabadulhat az elkövető.

Az ügyész eltérő minősítésért, súlyosbításért, a másodrendű vádlott esetében bűnösség megállapításáért fellebbezett, Dr. Popgyákunik Péter a vádlottakat képviselő ügyvéd az elsőrendű vádlott esetében felmentésért, illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az ítélethirdetést követően a bíróság elrendelte a másodrendű vádlottal kapcsolatos kényszerintézkedés megszüntetését, azaz levették róla a bilincset és eloldozták a rabláncról, szabadon távozhatott. A lánya állt mellette, ő egyben az elsőrendű vádlott férje…

közösség

további frisss

lap tetejére