7 tanács, hogy el tudjuk viselni a hideget

frisss.hu, blikk.hu • 2016. január 11., hétfő •
A hőérzet nem mindig csak a fokoktól függ…
7 tanács, hogy el tudjuk viselni a hideget

Biztosan ismerős a helyzet, amikor annak ellenére, hogy nincs kifejezetten hideg, tehát nem mínusz tíz fokok röpködnek körülöttünk, mégis le van fagyva a kezünk, lábunk, egész testünkben didergünk. Ennek egyik oka, hogy a hőérzetünket a levegő páratartalma, a légmozgás erőssége és még egy sor dolog ugyanúgy befolyásolja, mint maga a tényleges hőmérséklet. Természetesen a legjobb az lenne, ha szabad levegőn eleget tudnánk mozogni, de mit tegyünk, ha erre nincs módunk? Itt van hét tanács, amelyeket érdemes kipróbálni, nem csak „fagyos” embereknek:

1; Kanalazzunk levest!

Különösen ha már át vagyunk fagyva kifejezetten jót tesz egy tányér forró leves. Nem beszélve arról, hogy megfázás esetén is bevált házi receptről van szó.

2; Vegyünk lábfürdőt!

Ha a lábunkat melegítjük, akkor a vérkeringésünk segítségével előbb-utóbb egész testünkben érezni fogjuk az áradó melegséget. Érdemes legalább 10 percet áldozni a lábfürdőre és fokozatosan melegíteni a vizet. Azért 40 fok fölé ne menjünk!

3; Igyunk gyömbérteát!

Nem csak hidegérzetre jó a gyömbér tea, úgyhogy érdemes komolyan igénybe venni segítségét. Elég, ha a gyömbér gyökeréről levágunk egy kis darabot, meghámozzuk, felszeleteljük, majd leöntjük forró vízzel és várunk öt percet. Már fogyasztható is a kellemes ízű tea, a hatása pedig biztosan nem marad el.

4; Bújjunk a dunyha alá!

Persze, ez lenne a legegyszerűbb megoldás, de azért itt is fontos, hogy dunyha, vagy pehelypaplant használjunk, ezek ugyanis kiválóan szigetelnek.

5; Felmelegít a mozgás!

Ahogy a bevezetőben említettük a legjobb megoldás hideg ellen a szabad levegőn végzett mozgás, de ha erre nincs is lehetőségünk, megtehetjük, hogy lift helyett lépcsőzünk, vagy ebédszünetben pár percet sétálunk. A lényeg, testünket fizikai terhelésnek vessük alá, ugyanis a fokozott szívműködés segít felmelegíteni testünket.

6; Segít a rozmaring!

A rozmaringolaj javítja a bőr vérkeringését, ezáltal melegíti a testet és a lelket is. Csak annyi a teendőnk, hogy 50 milliliter olívaolajba 25 csepp illóolajat keverünk és átmasszírozzuk vele testünket.  

7; Jót tesz a képzelőerő!

Nem csalás, nem ámítás, minden fejben dől el! Azaz, akár a képzelőerőnk segítségével is feltölthetjük magunkat melegséggel. Az önszuggesztiót bárki megtanulhatja, autogén tréninget javaslunk igénybe venni a cél érdekében.

közösség

további frisss

lap tetejére