Szentivánéj Neoton Famíliára, Bloomsday és városi gyereknap - Kezdődhet a nyár az Agorával

frisss.hu - Horváth Csaba • 2015. május 28., csütörtök •
Ezeket kínálja az Agora Szombathelyi Kulturális Központ nyárra.
Szentivánéj Neoton Famíliára, Bloomsday és városi gyereknap - Kezdődhet a nyár az Agorával

A nyári nagyrendezvények miatt tartott sajtótájékoztatót a városháza teraszán az Agora Szombathelyi Kulturális Központ, ahol pontról pontra ismertették, mi várható júniusban. Időrendben az első a most hétvégi városi gyermeknapi forgatag és a hozzá kapcsolódó Ezer Lámpás Éjszakája.

Szombathelyen immár hagyományosan a Történelmi Témapark árnyas-ligetes helyszínén várják a családokat a gyermeknapi forgatag eseményei. Május 31-én 13.00 és 22.00 óra között színpadi előadások, koncertek, játszóprogramok és egyéb különleges programelemek várják az apróságokat, a nagyobbacskákat és a tinédzsereket, ahogy a gyermeklelkű, játékos szülőket-nagyszülőket is.

Az idei Agora Gyermek Művészeti Fesztivál szereplőinek műsora után Vitéz László kalandjaival szórakoztat a Mesebolt Bábszínház, gyerekslágerekkel fakaszt dalra a Kakaó Zenekar, interaktív játszóprogram segítségével nyitja ki a világot a kis kalandorok számára a Hetedhét ország vándorai játszóház. A késő délutáni órákban a színpadot birtokba veszik az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvénysorozat zenészei, énekesei; fellép Biga, Fekete Dávid és ByAlex, de zenél a Hollywoodoo és az Esti Kornél együttes is. A hazai könnyűzenei élet népszerű arcai-hangjai ismert slágereket és táncba hívó bulizenét ígérnek a kortárs könnyűzene kortalan rajongóinak.

A legifjabb családtagokat is kéretik bevonni a mulatságba! A legkisebbeknek kínál izgalmas felfedeznivalókat a Bóbita játszószőnyeg, árnyas-csendes pihenőzugot ígér a babasátor, az állatok megismerésére pedig a Fekete István Állatvédő Egyesület állatsimogatója hívja őket.

A nagyobb gyerkőcök sem maradnak tennivaló nélkül a színpadi programok között: a „rettenthetetleneket” Toma és csapata csábítja interaktív játékba, az „ügyeskezűeket” a Szombathelyimami csapata hívja gyermekfoglalkoztatójába. Az ókori ügyességi, az asztali, logikai és a népi fajátékok kipróbálása után rendőrségi bemutatón pillanthatnak be e titokzatos és izgalmas foglalkozás rejtelmeibe a kíváncsi lurkók. A környezettudatosság erősítésére idén különleges kézműves programot ajánlunk az újrahasznosítás jegyében: lesz papírmerítés, illetve különböző tárgyak készítése flakonból, gombból. Az ezerszínű program megkoronázásaként világító lámpásokat engednek a magasba a résztvevők az ország sok-sok pontján egy időben.

Június 16-án újra lesz Bloomsday. Huszonegyedszerre lesz pecsételés a Fő téren, idén újra csak porcukorral. A Szombathelyi Képtár nyitott ajtókkal várja a kortárs művészet iránt érdeklődőket, az Írókéz Galéria gyűjteményébe lehet betekinteni a képtár pincéjében. A nemrégiben Cannes-ban Zsűri Nagydíjjal jutalmazott Saul fia film rendezője, Nemes Jeles László is tiszteltét teszi a Savaria Moziban. Itt díszbemutató és közönségtalálkozó lesz. A Zsinagóga Udvarban pedig Colleen koncert és U2 tribute koncert zárja a napot.

Az év leghosszabb napját ünneplő szabadtéri rendezvény hagyományos helyszíne a festői szépségű Csónakázótó és környéke. A Szentivánéji Virgásságok minden évben óriási érdeklődés kíséri, a látogatók száma 25-30 ezer fő között mozog, ezzel – a Savaria Karnevál után – a város második legnagyobb szabadtéri rendezvénye.

Az európai hagyományokra épülő nyárköszöntő vigasságra, szórakozásra, a néphagyományok felelevenítésére csábítja az érdeklődőket. Szórakoztató szabadtéri zenei és egyéb rendezvények, magyar pop- és világzenei koncertek, gyermekprogramok, színvonalas előadások, régi mesterségek felidézése, kézműves-foglalkozások mind-mind a színes program részei. Az egyes programelemek helyszíneit a Szent Iván-napi vásári forgatag kapcsolja össze Szombathely legimpozánsabb rekreációs területén.

A rendezvényt hagyományosan az éjféli tűzijáték zárja, mely csodás látványt nyújt a tóparton összegyűlt közönség számára. Szinte valamennyi környékbeli család megfordul a Szentivánéji Vigasságok forgatagában, hogy részese legyen a város nyár eleji örömünnepének. Az esti nagyszínpadi zenei produkció az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó programeleme a hagyományosan a második legmagasabb látogatottságot elérő városi nagyrendezvénynek. Idén a nagyszínpadon 22.00 órától a Neoton Família élő nagykoncertje szórakoztatja a Szentivánéji Vigasságok közönségét. A koncertélményt a 10x10 méteres nagyszínpad és óriáskivetítő teszi még felejthetetlenebbé.

A nagyszínpad névadó szponzora idén az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére