Villámárvíz után intenzív apadás (frissítve!)

SzR-TT • 2015. május 24., vasárnap •
Ilyet még nem láttunk, a földek felől jött a víz, és egyszer csak elöntött bennünket - nyilatkozta Őri Zoltán, a község polgármestere, aki azt is elmondta a frisss.hu-nak, hogy a szombathelyi tűzoltók által leszállított mintegy ezer homokzsákot használták fel a védekezésre. Balogh Nikoletta, a vasi katasztrófavédelem szóvivője a szombati eset kapcsán arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a katasztrófavédelmi megbízott helyszíni szemlét tartott a településen, ahol a helyi lakosok a polgármester irányításával három lakóházat megelőző jelleggel homokzsákokkal vettek körbe, hogy megóvják azokat a felgyülemlett csapadékvíz betörésétől. A legfrissebb megyei helyzetképet az alábbiakban közöljük...
Villámárvíz után intenzív apadás (frissítve!)

Forrás: vas.katasztrófavelem.hu, nyuduviig.hu

vasárnap, 11 óra

Időjárási helyzet, előrejelzés:
Tegnap még folytatódott a csapadékos időjárás délutánra csökkenő intenzitással. Estére meg is szűnt az eső. Összességében a vízgyűjtőinken 10-25 mm eső esett az elmúlt 24 órában. A Rába vízgyűjtő északi területein több, a délieken kevesebb. A Mura vízgyűjtőn az északi felső és a középső területekre hullott a több eső. A lehullott csapadék jelentősen kevesebb volt, mint az előre jelzett mennyiség. 

A meteorológiai előrejelzések szerint a vízgyűjtők időjárását továbbra is a felettük elhelyezkedő sekély, alacsony nyomású mező határozza meg, amely csak igen lassan helyeződik kelet felé. Ma csak jelentéktelen (1-2 mm) csapadék valószínű. Hétfőtől ismét többfelé lehet számítani kisebb esőre, helyenként záporeső kialakulására. Hétfőn és kedden területi átlagban 15 mm csapadék várható a jelenlegi mennyiségi előrejelzések szerint, de egészen hétvégéig minden nap előfordulhatnak kisebb záporok. 

Árvízi helyzet:
Az elmúlt napok esőzései hatására kialakult árhullámok a felsőbb, külföldi szelvényekben már levonulóban vannak, apadás tapasztalható. 
A vízfolyásokon a medrekben zavartalanul és gyorsan vonulnak le az árhullámok. Az árhullámot jelentősen befolyásoló, csapadékból származó utánpótlás nem várható.
A hétfői nap folyamán már mindenhol az apadási folyamat lesz a jellemző. A következő napokban várható kisebb eső jelentéktelen vízszintemelkedéseket, ill. stagnálást még okozhat a most levonuló árhullámok apadó ágán. 

VAS MEGYE
Rába
A Rába Szentgotthárdnál 242 cm-rel tetőzött tegnap 2015.05.23-án 13:15 órakor. Estére már intenzív apadásnak indult a folyó. Ma reggelre az árhullám tetőzése Csákánydoroszló térségét érte el. Sárvárnál fokozat alatti vízállással fog tetőzni a Rába. Kisebb völgyi elöntések a Répce völgyben (Góri tározó alatt) előfordultak és előfordulhatnak.

A Szentgotthárdi árvízvédelmi szakaszon május 24-én 10 órakor Igazgatóságunk elrendelte az I. fokú készültség megszüntetését. 

vasárnap, 9 óra

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnap este elsőfokú készültséget rendelt el a Rába körmendi szakaszán, a legfrissebb méréseik szerint jelenleg itt is tetőzik a vízszint.
A tegnap esti órákban a folyó körmendi szakaszán is elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, amely továbbra is érvényben van a szentgotthárdi szakaszon is. A vízügyi igazgatóság legfrissebb mérési adatai szerint ma reggelre tovább csökkent a Rába vízszintje Szentgotthárdnál, és jelenleg 320 cm-es vízállással tetőzés közeli állapotban van a folyó Körmend térségében.

A megye területén megszűnt a csapadéktevékenység, jelenleg felhős-napos időszakok váltják egymást. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzései szerint a mai napon nagyobb mennyiségű csapadékra nem kell számítani a térségben, jelentősebb csapadék utánpótlás nem várható. 

A közútkezelő továbbra is félpályás forgalomkorlátozást tart fenn Csörötnek és Kondorfa között, valamint a 84-es főúton Zsédeny közelében, valamint az éjszaka teljesen lezárta a Büköt és Acsádot összekötő mellékútvonalat. A megye vízfolyásain levonuló árhullám miatt az éjszaka folyamán sem volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

szombat, 19 óra

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője szombat este arról informálta az MTI-t, hogy a kisebb patakok villámárvizei után a nagyobb folyók vízszintje is emelkedik.   

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint tetőzött a Rába a szentgotthárdi szakaszon, és megkezdődött a lassú apadás. Továbbra is lassú áradás tapasztalható azonban a folyó körmendi szakaszán.
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  tájékoztatása szerint délután 242 cm-es vízállással tetőzött a Rába Szentgotthárdnál, és megindult a lassú apadás a folyó ezen szakaszán. A mostani előrejelzések azt mutatják, hogy a folyón Körmendnél másodfokú árvízvédelmi készültségi szint alatti vízállásra, 310 cm +-20 cm-es tetőzésre lehet számítani a holnap késő délutáni, esti órákban.

A Gyöngyös délután négy órakor 401 cm-rel tetőzés közeli állapotban volt Kőszegnél, a Répcére sem várnak már jelentősebb vízszintemelkedést a következő órákban.

A közútkezelő feloldotta a teljes útlezárást Meszlen és Acsád között, így jelenleg két útszakaszon van érvényben félpályás forgalomkorlátozás, Csörötnek és Kondorfa között, illetve a 84-es főúton Zsédeny térségében.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a folyó és a kisebb vízfolyások vízállását. Az önkéntes tűzoltó egyesületek figyelőszolgálatot látnak el a Rába áradása által veszélyeztetett településeken. Az árhullám levonulása miatt a mai napon ez idáig nem volt szükség a megyében tűzoltói beavatkozásra.

szombat, 16 óra - Árvízi helyzet:
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízgyűjtő területein mindenhol tart még a csapadék összegyülekezése, a vízfolyások általában áradnak. 

A Rábán az osztrák vízgyűjtő felső részén hullott a kevesebb (20-25 mm), a középső (25-40 mm) és a magyar részen kicsit több.
A Szentgotthárdi árvízvédelmi szakaszon május 23-án 10 órakor I. fokú készültség elrendelésére került sor, melyet a kora esti órákban valószínűleg II. fokra kell emelni.

A Körmendi árvízvédelmi szakaszon a készültség elrendelésére a mai napon 16 órakor került sor, a II. fokozatot várhatóan az esti órákban éri el a vízállás.

A meteorológiai előrejelzések beválása esetén a Rába folyó szentgotthárdi szelvényében II. fokozatot (330 cm) meghaladó, III: fokozat (370 cm) alatti tetőzést becslünk, Körmendnél szintén II. fokozat (380 cm) és a III. fokozat (440 cm) közötti árhullám kialakulását várjuk a jelenlegi információk alapján. Jelenleg ez még csak egy erős becslés, mert a csapadéktevékenység és az összegyülekezés még tart, a majdani intenzitás is jelentősen befolyásolja a ténylegesen kialakuló árhullámot. A Rába völgyben völgyi elöntésekre is kell számítani.

A Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőre is fokozottan kell figyelni, itt is kialakulhatnak nagyobb árhullámok. Az érintett települések polgármestereit, és az erőművek kezelőit szintén értesítették a várható helyzetről.
A Góri és Lukácsházi tározóknál helyi vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el 13 órától, és felkészültünk a tározó üzembe helyezésére.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére