5 jó ok, hogy szundítsunk egyet napközben

Frisss.hu/nlcafe.hu - Fotó:nerdsleep.com • 2017. április 17., hétfő •
A délutáni alvásnak is megvannak a hasznos előnyei.
5 jó ok, hogy szundítsunk egyet napközben

Felfrissít

A délutáni szundinak is vannak szabályai ahhoz, hogy valóban hatékony legyen. Ha valóban szeretnénk az alvás után frissen és hatékonyan ébredni, érdemes csak 20-25 percig szunyókálni, mert ennyi idő alatt bőven feltöltődik a szervezetünk energiával. Ezután ismét felfrissülten vághatunk neki a nap második felének. A legjobb, ha nagy szellemi vagy fizikai igénybevétel után tartjuk meg a csendes pihenőnket, mert ezzel segítjük a testünket és az agyunknak is a megterhelés után.

Enyhíti a szorongást

Az egész napos érzelmi és mentális megterhelés délutánra már tetőzhet egy embernél, amitől könnyen ingerlékeny és figyelmetlen lesz. A délutáni szundival ez a stressz és szorongás enyhíthető, mert az alvás helyreállítja azoknak a hormonoknak a termelését, amelyek hiánya okozhatja ezt a feszültséget bennünk.

Megelőzheti a mentális problémákat

Egy kutatás eredményei jelentek meg az Alváskutatási Lapban, amelyek kimutatják, hogy ha kiskorban megvonjuk a gyermekünktől a délutáni alvást, az rossz hatással lesz az érzelmi fejlődésére, mert az alváshiány megterheli a gyerekek különböző érzelemkifejezését. Így az délutáni alvás akár egy életre szóló problémákat okozhat.

Fotó: expertrain.com

A szervezetünknek is jó

Ha ez nem lenne elég, a délutáni szieszta még a szívnek is jót tesz, ugyanis akik rendszeresen alszanak napközben, azok körében alacsonyabb a szívbetegségek kockázata. Ezen felül az agyunk még adrenalint is termel ébredéskor, ezért akár sokkal kreatívabbak lehetünk egy frissítő szundikálás után.

Javítja a hangulatunkat

A hangulatunk is jobb lehet, ha egy rövid alvást is beiktatunk a teendőink közé napközben. Hiszen reggel is mindig újult erővel ébredünk fel, sokszor azt érezve, hogy a világot is meg tudnánk váltani. A délután alvást követően is hasonló érzésben lehet részünk, olyan lesz, mintha egy teljesen új napnak vágtunk volna neki.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a délutáni alvás nem pótolja a rendes éjszakai alvást, így nem jó a szervezetünknek, ha éjjel alig vagy egyáltalán nem alszunk, és ezt délután próbáljuk pótolni.

via nlcafe.hu, hazipatika.hu, bezzeganya.reblog.hu

közösség

további frisss

lap tetejére