Torok nem marad szárazon a hétvégén Kukmérban

frisss • 2019. szeptember 13., péntek •
A hétvégén rendezik a 4. Snapsz- és párlat-kóstoló túrát.
Torok nem marad szárazon a hétvégén Kukmérban

A dél-burgenlandi Kukmirn (magyarul Kukmér)  község és környékének híres-neves pálinkafőzői és gyümölcsöskertjei szeptember 14-én kitárják kapuikat az érdeklődők előtt, és jobbnál jobb párlatokkal, likőrökkel és egyéb finomságokkal várják a látogatókat. A túra kb. 5 km hosszú, és 6 állomáson lehet elcsábulni majd. 

“Kukmirn, az almafalu” az osztrák Burgenland tartomány almafákkal borított déli lankáinak közepén rejtőzik.

Mint Werner Kemetter polgármester hangsúlyozta, a  gyümölcstermesztésnek náluk régi hagyománya van. “Egy tulajdonosi okirat árulkodik arról, hogy már 1339-ben gyümölcstermesztés folyt ezen a vidéken. Napjainkban a gyümölcstermesztés fontos tartó pillére az osztrák mezőgazdaságnak Napjainkban  400 hektáron virulnak a különféle gyömölcsfák.  Nem hiába nevezik Kukmirnt „das Brennende Dorf"-nak (~ lepárló falunak, számtalan termelő dolgozza fel gyümölcsének jó részét párlattá, köztük nem egy a szakmában és fogyasztók számára jól csengő név is fellelhető.”

Az alma mellett más gyümölcsökkel is találkozhatunk a nagy forgalmú utaktól távol eső, mégis könnyen megközelíthető község határában (az alma mellett körte, szilva, barack)  A gyümölcsökből a párlat mellett egyéb feldolgozott termék is készül, például ivólé és lekvárok.

A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Snapsz- és párlat kóstoló túra során, mely egyben nyitott porták napjaként is működik majd,  lehetőség adódik több mint 50 kitüntetésekkel is elismert párlat és likőr kóstolására:

  • Párlat-, likőr- és gyümölcslékóstolás a gyümölcstermelő Zinnernél, a pálinkafőző Freismuthnál, a Nikles gyümölcskertészetben, a specialitások lepárlójánál, a Lagler családnál, a Fliedler család gyümölcsudvarában, Hoanzl gyümölcsösénél és a Zotter gyümölcsudvarban
  • A régió ízei 6 különböző állomáson (finom, kiadós és édes)
  • Zene, hagyomány és kulturális program az út mentén
  • a túra hossza 5,1 km, a szintkülönbség: 171 méter

közösség

további frisss

lap tetejére