37. Savaria Kupa és megint a röplabdás lányoké lesz a főszerep Szombathelyen

Frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. augusztus 18., csütörtök •
Augusztus 19-től három napon át az Aréna Savariában.
37. Savaria Kupa és megint a röplabdás lányoké lesz a főszerep Szombathelyen

A Savaria Kupák története egészen 1973-ig nyúlik vissza, akkor rendezték az elsőt Szombathelyen és Bükön. Azért csak a harminchetedik, mert volt 6 év, amikor elmaradt a torna, hol az anyagiak miatt, hol pedig azért, mert éppen nem volt magyar női röplabda válogatott. Ettől függetlenül, a Savaria Kupát a legrangosabb tornák közt tartják számon, idén Ausztria, Franciaország és Szlovákia lesznek a mieink ellenfelei.

"Az én korosztályomban régi emlékeket ébreszt, valamikor a hetvenes években kezdődött a Savaria Kupa röplabda sorozat. Akkor még a Sportház adott helyet a rendezvénynek, a kubai lányokra emlékszek vissza szívesen, mert nagyon jól játszottak. A Savaria Kupa pedig az évek alatt egy színvonalas sporteseménnyé vált." - kezdte a sajtótájékoztatót Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

A város mindig is híresen jó házigazdája volt a különböző sporteseményeknek a Savaria Kupa pedig fontos része a szombathelyi röplabda-életnek, mindig magas színvonalon műveltük ezt a sportot, nem véletlenül tagja a magyar válogatott a szombathelyi származású Takács Doroti, aki 16 évesen húzóembere volt a Vasi Sport Akadémia csapatának, és még mindig csak 19 éves, igaz, azóta már a Gödöllőre igazolt.

A női röplabda válogatott szövetségi kapitányának, Jan De Brandtnak is szívügye a Savaria Kupa, hiszen 2014-ben ezen a tornán debütált a magyar válogatott élén. Idén viszont kissé csalódottan érkezett Szombathelyre, hiszen többen nem fogadták el a meghívóját, így most csak 11 fős a magyar keret.

"Augusztus eleje óta készülünk csak együtt, a Savaria Kupa lesz az első megmérettetése ennek a válogatottnak és ez csak a második lépcsőfoka a felkészülésünknek az Európa Bajnokságra. Nagyon zavar, hogy csak 11 játékosunk van, és a válogatottnak mindig az ország legjobb játékosaiból kell, kellene állnia, de valamiért most Magyarországon a legjobb játékosok nem akarnak jönni a válogatottba. A játékosoknak egyből ugraniuk kellene, ha a magyar válogatottról van szó." - mondta Jan De Brandt.

"Azt gondolom, hogy akik most a válogatott tagjai, együtt fognak küzdeni és nem lesz látható az, hogy valaki is hiányozna közülünk, akik itt vannak küzdeni akarnak. Mindig az előttünk álló meccsre fogunk koncentrálni, mert nincs nagyon ellenfél, mert a felkészülésben még nem állunk úgy, a csapategység megteremtése a cél, még össze kell csiszolódnunk." - tette hozzá Liliom Rita a válogatott csapatkapitánya.

Tavaly megnyertük az Európa Ligát és ezzel kijutottunk az EB-re, már csak ezért is érthető a szövetségi kapitány csalódottsága. Ami az anyagiakat illeti, Szombathely Megyei Jogú város 2 millió forinttal támogatja az eseményt, a jegyek pedig 1000 és 1500 forintba kerülnek helytől függően, csak egy napra szólnak, a szervezők ezzel eleget tettek a Magyar Röplabdaszövetség kérésének.

A Savaria Kupa programja:

2016. augusztus 19. (péntek) - Aréna Savaria:

16:00 Szlovákia vs. Franciaország

18:30 Magyarország vs. Ausztria

2016. augusztus 20. (szombat) - Aréna Savaria:

16:00 Franciaország vs. Ausztria

18:30 Szlovákia vs. Magyarország

2016. augusztus 21. (vasárnap) - Aréna Savaria:

16:00 Ausztria vs. Szlovákia

18:30 Franciaország vs. Magyarország

Az elmúlt évek eredményei:

2014.

1. Románia

2. Magyarország

3. Finnország

4. Dánia

2011.

1. Magyarország

2. Görögország

2009.

1. Ukrajna

2. Szlovénia

3. Magyarország

4. Magyarország U23-as utánpótlás válogatott

2008.

1. Spanyolország

2. Magyarország

3. Finnország

4. Szlovákia

2007.

1. USC

2. Magyarország

3. Szlovákia

4. Svédország

2006.

1. Belgium

2. Szlovénia

3. Magyarország

4. Bulgária

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére