3+1 tipp a környezettudatosabb lakóközösségért

frisss • 2019. szeptember 23., hétfő •
Csapatban összefogni ráadásul nem csak hatékonyabb, de ha van valaki, akitől bátran kérdezhetünk vagy inspirációt nyerhetünk az az elköteleződést is erősíti.
3+1 tipp a környezettudatosabb lakóközösségért

A hulladékmentes törekvések szerencsére egyre népszerűbbek Magyarországon, amelynek köszönhetően elég gyorsan lehet olyan emberekre, csoportokra bukkanni, akik segítséget tudnak nyújtani számunkra. Csapatban összefogni ráadásul nem csak hatékonyabb, de ha van valaki, akitől bátran kérdezhetünk vagy inspirációt nyerhetünk az az elköteleződést is erősíti. Az alábbiakban 4 tippet mutatunk be, amelyekkel a háztartásodnak és a lakóközösségednek is segíthetsz, hogy kevesebb hulladékot termeljen.

Gyűjtsünk szelektíven!

Igazán egyszerűnek hangzik, de akik társasházban élnek talán tudják, hogy a cél érdekében számos buktatót kell venni. Hiába gyűjtjük a saját otthonunkban jól a szelektív hulladékot, ha azután egy koszos pizzás doboz néz vissza ránk a papírhulladék tetejéről. Sajnos sokszor előfordul, hogy a közös szelektívgyűjtők tele vannak nem gyűjthető darabokkal. Többet is tehetünk azonban annál, minthogy mások szelektív szemetét a helyes tárolóba tesszük: edukáljuk a lakóközösségünket! Készítsünk egy táblát a faliújságra arról, mi az, ami igen és mi az, ami semmiképp sem kerülhet az egyes hulladékgyűjtőkbe. Ha ezzel nem is váltod meg a világot, akit valóban érdekel, ezután figyel majd rá. Sokszor a kis lépések számítanak a legtöbbet.

Ne vegyünk – kérjünk kölcsön!

Számtalan olyan eset adódhat, amikor hirtelen olyan eszközre van szükségünk, ami nincs otthon. Hogy elkerüljük a túlvásárlást és a felesleges pénzköltést, a legjobb, ha a jól átgondolt vásárlás előtt megkérdezzük az ismerőseinket, szomszédjainkat, lapul-e náluk olyasmi, amire szükségünk van. A Miutcánk alkalmazáson kapcsolatba kerülhetünk a környékünkön élőkkel; legyen szó létráról, fúróról vagy befőttes üvegről, biztosan találunk valakit, aki segíthet. Ne felejtsük el, hogy ez akkor is nagyon hasznos, ha nekünk van olyan eszközünk, amit már nem használunk, de másnak jól jöhet.  Nyugodtan feltehetjük a Miutcánkra, valaki biztosan nagyon boldog lesz vele!

Keressük a helyit!

Az alkalmazás arra is alkalmas, hogy megtaláljuk a környékünkhöz legközelebb eső piacot vagy tájékozódjunk a kistermelőkről, üzletekről a közelünkben. Ez lehet, csupán 10 perc sétára van tőlünk, vagyis sokkal közelebb, mint gondolnánk. Ha nem kell beutaznunk a fél várost a szupermarkethez, nem csak a környezetünket és a pénztárcánkat kíméljük, de a helyi termelőket is segítjük. Tegyük fel a kérdést a Miucánkon, hogy ki hol vásárol – sosem árt a jó kapcsolati háló a környéken. Arról nem is beszélve, hogy ezeken a helyeken általában megoldható, hogy saját vászonzacskóba vagy dobozba kérjük az árut, amivel visszaszoríthatjuk a felesleges műanyaghasználatot is.

+1 Komposztáljunk együtt!

Tudjuk, hogy a komposztálás nem olyan egyszerű, ezért ezt a tippet haladó hulladékmenteseknek ajánljuk. Ha nincs kertünk és lehetőségünk komposztálni, keressük meg a hozzánk legközelebbi közösségi kertet, vagy kérdezzünk körbe, hátha a környékünkön van valaki, akinél akad, és szívesen megengedné, hogy elvigyük hozzá a konyhánkban keletkezett hulladékot. Ha sokan érdeklődnek a környékünkön a komposztálás után, még sincs a közelben lehetőség, jó, ha tudjuk, hogy ez a tevékenység és a kész komposzt felhasználása nem engedélyköteles, egyeztetve a közös képviselővel és a többi lakóval a ház saját udvarában is elhelyezhetünk egy komposztálót.

közösség

további frisss

lap tetejére