3+1 dolog, amit nem tudtál a Mikulásról

frisss.hu/stylemagazin.hu/femina.hu - Fotó:umad.com • 2016. december 06., kedd •
Csak egy cukormázas tündérmese? Francokat!
3+1 dolog, amit nem tudtál a Mikulásról

December 6-án rengeteg országban – többek között Magyarországon is – gyerekek ezrei várják a Mikulást, akit csak egy piros kabátos, szakállas öreg úrként ismer mindenki. De mit is tudhatunk még róla azon kívül, hogy a manóival készíti el az ajándékokat, amiket egy rénszarvasok húzta szánon oszt ki éjjel?

A Mikulás 168 centi magas

Szent Miklós püspök teste ma is a dél-olaszországi Bari templomának egyik kriptájában nyugszik. A maradványait 1953-ben exhumálták, majd részletes antropológiai vizsgálat után rekonstruálták, hogyan is nézhetett ki az eredeti Mikulás. Ebből kiderült, hogy nem sok köze van ahhoz, ahogy mi manapság elképzeljük. Szent Miklós ugyanis, mindössze 168 centi magas volt, szögletes arcvonásokkal rendelkezett, az orra pedig törött volt.

Ők a szánhúzó brigád tagjai

Mindenki hallott már Rudolfról, a Mikulás egyik rénszarvasáról, aki utolsóként csatlakozott a bandához. De mi a helyzet a többivel? Fel tudnátok sorolni a nevüket? Ha nem, segítünk: Dasher (Táltos), Dancer (Táncos), Prancer, Vixen (Csillag), Comet (Üstökös), Cupid (Íjas), Donder (Ágas) és Blitzen (Villám).

Fotó:pdsh.wikia.com

Három lányt mentett meg a prostitúciótól = Ezért teszünk csizmát az ablakba

Az egyik legenda szerint a püspök szomszédja bordélyba akarta küldeni a lányait, mert nem tudott hozományt biztosítani nekik. Szent Miklós szíve megesett rajtuk és egy éjjel három zsák aranyat dobott be az ablakon, így végül sikerült férjhez adni a hölgyeket. Az apa egy pénzérme alapján jött rá, hogy ki a titokzatos jóakarójuk. Emellett persze bőven találunk más sztorikat is a püspök jótékony munkájáról: Miklós például gyakran járta a várost és ajándékokat adott a rászorulóknak. 

Imádja a piát

Tévedés azt hinni, hogy a Mikulás csak a kekszet és a tejet szereti. Angliában, Ausztráliában és Írországban gyakran várják húsos pitével, likőrrel vagy sörrel.


 

közösség

további frisss

lap tetejére