300 programmal robbantja be a nyár végét az idei Savaria Történelmi Karnevál

frisss.hu • 2015. július 16., csütörtök •
A sok újdonság mellett van azért hiányérzetünk.
300 programmal robbantja be a nyár végét az idei Savaria Történelmi Karnevál

Elkezdődött a karneváli visszaszámlálás, idén augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg a 16. történelmi fesztivált. A mai sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők a legfontosabb tudnivalókat. Soroljuk.

A programok

A programfüzet 260 programot tartalmaz pontos helyszín, és időpont megjelöléssel, de ezen kívül is számtalan attrakció színesíti a karnevált, így mintegy 300 program közül válogathatnak majd a látogatók.

Huszonhárom helyszínen: a megszokott kiemelt terek, utcák mellett, több kísérő helyszínen is zajlanak majd az események. Most viszont nem lesz se Zsidó udvar, se Keresztény udvar, a szervezők elmondása szerint technikai gondok miatt maradunk ezek nélkül.

Nem csak hazánkból, hanem további kilenc országból várnak fellépőket, huszonöt zenei stílusban a barokk quintettől egészen a skáig – mindenki megtalálja majd a kedvére valót. Változás, hogy a Sörtéren csak helyi vagy környékbeli fellépők lesznek.

A Történelmi Témapark minden évben szolgál egy kis meglepetéssel, és ez idén sem lesz másként. Augusztus 28-án, pénteken, egy különleges „szakmai nappal” teszi még színvonalasabbá a hagyományőrzők produkcióit. Hazánkban egyedülálló módon, ugyanis csak itt, szakmai zsűri bevonásával, a nézők folyamatos tájékoztatása mellett minősítik majd a megjelent hagyományőrző csoportokat, hogy a felvonulás ne csak látványos, hanem igazán autentikus is legyen.

A felvonulást a már megszokott időpontokban tartják: pénteken és szombaton este 7-től. A vonal mentén kihelyezett lelátókra idén is lehet majd előzetesen is jegyet váltani, a már ismert feltételekkel: a szombat esti felvonulásnak rossz idő esetén vasárnap délelőtt lesz az esőelőadása. Fontos, hogy aki szeretne felvonulni még mindig van lehetőség jelmezt kölcsönözni.

A nyitónapon újra meggyújtják a Vesta-templom lángját, a Diadalívet viszont idén már nem állítják fel.

Csapláros Andrea, Puskás Tivadar, Koczka Tibor és Grünwald Stefánia sajtót tájékoztatott

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó koncertek ezúttal is a Fórum Színpadon kapnak helyet. A karnevál első napján, augusztus 27-én, közvetlenül a karneválnyitó ceremónia után egy kanadai banda adja meg az alaphangot: a Lemon Bucket Orchestra, akik önmagukat balkán-klezmer-party-punk szuperbandaként határozzák meg. Másnap ugyanitt Szombathely büszkesége a „Nagy-Szín-Pad” győztes Ocho Macho zenekar lép fel. Szombaton Lajkó Félix és Zenekara után a belga, szerb, és latin-amerikai zenészekből álló Antwerp Gipsy-Ska Orchestra csap a húrok közé, akik lendületes, pörgős zenéjükkel garantálják a jó hangulatot. A Karneválzáró ceremónia előtti utolsó taktusokat pedig sokak kedvence, a Pannonia All Stars Ska Orchestra szolgáltatja.

A Karnevál ütőere idén is minden bizonnyal a Borok Utcája lesz, ahol augusztus 28-án este Palya  Bea „A Nő” című lemez-bemutató koncertje lesz, másnap a Besh o droM lép fel, vasárnap este pedig Péterfy Bory és a Love Band lesz hallható.

A Keleti Udvar az orientális táncok, az egyedi fúziós előadások és az egzotikus különlegességek helyszíne. A Művészetek Utcájában pedig huszonöt művész mutatkozik be augusztus végén. A Gayer-parkban továbbá igazi különlegességnek számít majd a talált tárgyak körhintája.

A támogatók

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, közös együttműködés lesz idén szakmai szinteken a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Vas Megyei Turizmus Szövetséggel, harmadrészt Savaria diáksága bevonásával.

Karnevál Fagyija

Az Öreg Város Vásárába érkező 170 kézműves mellett, mintegy 50 helyi termelő és kézműves kínálhatja majd az áruit. Itt különösen fontos megemlíteni, hogy minden eddiginél több, 35 borászat érkezik a Borok Utcájába, akik a szokásokhoz híven, augusztus elején megmérettetik magukat a Borversenyen. A Karnevál Tortája mellett idén keresik a Karnevál Fagylaltját, amire nem csak profi cukrászok, hanem lelkes és tehetséges amatőrök jelentkezését is várják. Itt kikötés, hogy a karnevál szellemiségéhez hű fagyikat várnak. Július 30-iglehet jelentkezni.

Ha elveszünk a tömegben

Jó dolognak tartjuk, hogy a SzombathelyPont okostelefonos alkalmazás segítségével, bárki számára könnyedén elérhetővé válnak majd a programok. Ami pedig igazán nagyszerűvé teszi a dolgot, hogy amennyiben valaki ismerősei számára engedélyezi az alkalmazás „keress meg” funkcióját, akkor a mobilhálózat leterheltsége esetén is könnyedén megtalálhatja szeretteit a tömegben.

Mindez mennyiből?

A XVI. Savaria Történelmi Karnevál összköltségvetése 109.245.000 Ft, melynek eloszlása az alábbiak szerint alakul:

Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

47.110.000 Ft Szombathely MJV Önkormányzatának támogatása

28.135.000 Ft Szponzorok hozzájárulása, és a prognosztizált saját bevételek együttesen

Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány

20.000.000 Ft Nemzeti Kulturális Alap támogatása

12.890.000 Ft Szombathely MJV Önkormányzatának támogatása

1.110.000 Ft Prognosztizált saját bevételek

 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére