3 szombathelyi győzelem a hétvégi Torna Diákolimpia Országos Döntőjében

frisss • 2019. április 29., hétfő •
Európa Sportfővárosában mérkőztek meg a fiatal tornászok, hogy a végén a legjobbak elnyerjék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet
3 szombathelyi győzelem a hétvégi Torna Diákolimpia Országos Döntőjében

2019. április 27-28-án a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban került megrendezésre a 2018/2019. tanév Torna „A” kategóriás Diákolimpia® Országos Döntője. A kétnapos rendezvényen az I., II., III-IV. és V-VI. korcsoport egyéni versenyzői, valamint leány, és fiú csapatai mérték össze tudásukat, hogy a küzdelem végén a legjobbak megszerezzék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet.

A verseny a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Budapesti Diáksport Szövetség közös szervezésében került megrendezésre. Az eredményekben gazdag múltnak, a lelkes testnevelőknek, edzőknek és a jelenkori példaképeknek köszönhetően a torna ma is a legkedveltebb sportágak egyike. A hétvégi eseményre az idei tanévben országosan 27 fiú és 43 leány csapat, 73 fiú és 144 leány egyéni versenyző nevezett.

A szombati megnyitó ünnepségen részt vett, illetve beszédet mondott Dr. Erdős Dániel, a Magyar Diáksport Szövetség ügyvezető igazgatója és Jordanov Zoltán, a Magyar Torna Szövetség Női Utánpótlás szakmai igazgatója. A Diákolimpia® versenyek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnökei közt pedig megtalálható volt többek között dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár.

A sport élménye mellett a fiatalokra a sportpéldaképek is nagy hatással vannak. Hazánk több sportág mellett a torna területén is nagyszerű bajnokokkal büszkélkedhet. A történelem során olyan nagy nevek tették népszerűvé ezt a mozgásformát, mint a magyar tornasport legeredményesebbjének számító, ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes, az ugrásban olimpiai aranyérmes Ónodi Henrietta, a gyűrűn olimpiai bajnok Csollány Szilveszter, vagy a lólengés kiválóságai: a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a szintén olimpiai bajnok Borkai Zsolt, valamint 2012 olimpiai bajnoka, Berki Krisztián.

A hétvégi Torna „A” kategóriás Diákolimpia® Országos Döntője nagyszerű hangulatban telt, a legizgalmasabb pillanatokról készült képek megtekinthetők a Diákolimpia® közösségi médiaoldalán, az eredmények pedig a https://doeredmenyek.hu/torna oldalon.

A fantasztikus hétvégén az alábbi versenyzők és csapatok szerezték meg a korcsoportok érmeit:

Egyéni összetett verseny győztes diákjai korcsoportonként
I.
Körmendi Zerind (Bonifert Domonkos Ált. Isk. – Szeged)
T. Király Borka (Arany János Ált. Isk. – Szeged)
II.
Pálfi Gábor (Vasvári Pál Ált. Isk. – Dunaújváros)
Rajnai Regina (Zrínyi Ilona Ált. Isk. – Szombathely)
III-IV.
Diokno Dennis Andrew (Németvölgyi Ált. Isk. és AMI – Budapest)
Mayer Gréta (Vasvári Pál Ált. Isk. – Dunaújváros)
V-VI.
Márkus Sebestyén (Szent József Katolikus Óvoda, Ált. Isk. és Gimn. – Budapest)
Székely Zója (Dózsa György Gimn. – Budapest XV.)

Összetett csapatverseny győztes iskolái
I.
Svetits Katolikus Óvoda, Ált. Isk., Gimn. és Koll. - Debrecen
Arany János Ált. Isk. - Szeged
II.
Arany János Ált. Isk. - Szeged
Zrínyi Ilona Ált. Isk. - Szombathely
III-IV.
Győri Szolg. SZC Móra Ferenc Sportisk. Ált. Isk. és Szakgimn. - Győr
Debreceni Református Koll. Ált. Isk. - Debrecen
V-VI.
Bessenyei György Gimn. és Koll. - Kisvárda
ELTE Bolyai János Gyak. Ált. Isk. és Gimn. - Szombathely

A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 16 MDSZ által rendezett és további 35 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozat keretében a több mint 300 ezer nevező közül 18 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia® fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők.

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

közösség

további frisss

lap tetejére