2017-ben már ELTE diplomát lehet szerezni Szombathelyen!

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. július 01., péntek •
A Savaria Egyetemi Központ karai január elsejétől az Eötvös Lóránd Tudományegyetem szombathelyi kampuszaként, a helyi igények figyelembe vétele mellett, nagyfokú önállósággal működhetnek tovább – jelentette be péntek délelőtt Szombathelyen dr. Palkovics László, az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkára. Az egyetemi laborok átadó-ünnepségén több felszólaló is köszönetet mondott Hende Csaba országgyűlési képviselőnek az egyetemi integráció érdekében tett hathatós közbenjárásáért.
2017-ben már ELTE diplomát lehet szerezni Szombathelyen!

Megtudtuk, hogy június 27-én megszülettek az egyetemi szenátusi döntések, így már csak a fenntartó határozata szükséges ahhoz, hogy kimondják, a jövőben az ELTE szombathelyi kampuszaként működik tovább a NymE pedagógusképző-, valamint a természettudományi és műszaki kara.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban, a gépészmérnökképzés infrastruktúrájaként megépített és felszerelt laboratóriumok avatásán, a hazai felsőoktatás helyzetéről dr. Palkovics László államtitkár kiemelte, hogy a pedagógusképzés a mai magyar köznevelés egyik legfontosabb kérdése. 
A küszöbön álló integrációval kapcsolatban a szombathelyi karok kifejezték azt a szándékukat, hogy a jövőben egy másik egyetem keretein belül működnének tovább. A szükséges tanulmányok és egyeztetések lefolytatása után, 2017. január elsejétől már ELTE pecséttel ellátott diplomát kaphatnak a szombathelyi hallgatók.   

Az elmúlt 3 év munkája nagyon fontos, a szombathelyi kampusz fejlesztése nem áll meg itt, az ELTE szenátusa úgy döntött, hogy a szombathelyi karok kérésére az ELTE karaiként működnek tovább, ezt a NyME és az ELTE is támogatta, ha a fenntartó is úgy dönt,  akkor január elsejével a szombathelyi karok az ELTE szombathelyi kampuszaként működnek tovább, a részletek kidolgozása most történik meg. A képzések továbbfejlődhetnek ezáltal, a pedagógusképzés hagyományai még erősebbek lesznek. Olyan lehetőség ez, amivel ELTE-s diplomát lehet szerezni – fogalmazott Palkovics László államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy nemcsak Szombathely, a szombathelyiek az ELTE is jól jár, hiszen műszaki képzési területe is lesz a nagy múltú és méltán híres az ELTE-nek.

A pénteki ünnepi eseményen mondott beszédében dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő hangsúlyozta: azt reméljük az egyesüléstől, hogy az ELTE és a szombathelyi karok javát is szolgálja, a brand és az új név pedig vonzó lehet a szülőknek, a diákoknak, a városnak, a cégeknek és az államnak egyaránt. 

Több felszolgáló között Puskás Tivadar polgármester is megköszönte és méltatta dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő - az egyetemi integráció előkészítése érdekében - tett lépéseit, majd kiemelte, hogy az összefogás és az erős gazdaság mindig eredményt hoz. 

Ezt követően dr. Palkovics László államtitkár, prof. dr. Faragó Sándor, a NymE rektora és prof. dr. Horváth Béla, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója jelképesen, a szalagot átvágva átadta a gépészmérnökképzés infrastruktúrájaként megépített és felszerelt, a B és C épületekben található, a CadCam informatikai-, a hidraulika-pneumatikai-, az elektro-, az anyagvizsgálat- mikroszkópia- és a gyártástechnológiai labort is.

A helyszínen még megtudtuk, hogy az együttműködés és az integráció hatékony lesz, hiszen az Emmi most megnyíló pályázati forrásai és az innovációs források is ezt segítik majd. 

Az egyetemen arról is értesültünk, hogy július 12-ig még lehet a felvételi jelentkezés sorrendjét elektronikusan módosítani, attól függően, kinek, hogyan sikerült az érettségije. 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére