2016-ban is száguld a szombathelyi lakáspiac

forrás: ingatlannet.hu fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 21., péntek •
A lakásépítési kedv országos viszonylatban dinamikusan bővült az idei évben, a tízezer lakosra jutó lakóingatlanok száma több mint 12 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Elmondjuk, mi a helyzet a szombathelyi viszonylatban.
2016-ban is száguld a szombathelyi lakáspiac

A kereslet nagymértékű – mintegy 24 százalékos – bővülése miatt erre szükség is van, ennek kapcsán azonban az ország egyes területei között jelentős eltérések mutatkoznak. A legnagyobb lakásállománnyal Győr-Moson-Sopron megye büszkélkedhet, ezt követi Vas megye, majd Budapest. Az ezeken a területeken mutatkozó adatoktól jelentős mértékben elmaradnak a Hevesben, Borsodban és Nógrádban tapasztaltak. Az elemzések alapján 2017 végéig országos szinten 15-20 ezer új lakás átadására lehet számítani.

Eltérések az újlakások piacán

Az év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedések a 2014 óta tartó lakáspiaci virágzás egy újabb lendületét adják. Ezáltal az újlakások szegmensében is dinamikus növekedési tendencia érvényesül, amely megnyilvánul a lakásépítési kedv fellendülésében, illetve a fejlesztők aktívabb jelenlétében. Előbbi tendenciával párhuzamosan az árak is felkapaszkodtak. Az újépítésű lakások átlagos négyzetméterenkénti árai Győr-Moson-Sopronban elérték a  339 ezer forintot, Vas megyében a 318 ezer forintot. Budapesten pedig ennél is magasabbra rúgtak az árak, az ingatlantípus átlagosan 542 ezer Ft/m2 áron vásárolható meg. A legalacsonyabb négyzetméterenkénti árak Északkelet-Magyarország, valamint Dél-Dunántúl egyes településein mutatkoznak, a nagymértékű eltérések hátterében a területek különböző gazdasági fejlettségi szintje áll. A legdrágább és a legolcsóbb városrészek között egészen extrém - akár harmincszoros - lehet a különbség.

Folyamatos ingatlan áremelkedés Szombathelyen

2015-ben országosan több mint 30 százalékkal emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, ehhez képest Vas megyében – 16,4 százalékos – és Szombathelyen jelentősen kisebb mértékű – 16 százalékos – változás mutatkozott. 2016-ban országszerte az előző évhez képest egy lényegesen mérsékeltebb – mintegy 7 százalékos – bővülés rajzolódott ki az ingatlanpiacon. Ez a lassuló tendencia Vas megyében és Szombathelyen nem érvényesült, utóbbi esetén a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai több, mint 23 százalékkal emelkedtek.

A Szombathelyen eladó lakások árai 20-30 százalékkal maradnak el az országos és 35 százalékkal a fővárosi szinttől. A városban az egyes dunántúli nagyvárosokhoz képest – Sopron, Veszprém, Győr – az ingatlanok típustól függően 5-25 százalékkal kedvezőbb négyzetméterenkénti árakon érhetőek el. A szombathelyi ingatlanárak a szegedi árszinttel közel megegyezőek, a pécsi viszonylathoz képest azonban 5-30 százalékkal magasabb árakkal érdemes számolni.

Összességében elmondható, hogy a szombathelyi ingatlanpiac egy folyamatosan és dinamikusan bővülő tendenciát mutat az árak tekintetében, a jelenleg tapasztalható átlagos négyzetméterenkénti árak viszont még elmaradnak az országos árszinttől. Szakemberek szerint az év további részében sem hagy alább a lakáspiac bővülése, a következő években pedig stabilizáció várható.

via ingatlannet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére