150 utassal a fedélzetén lezuhant a Germanwings gépe

H.Maja • 2015. március 24., kedd •
A Barcelonából Düsseldorfba tartó járat tiszta időjárási körülmények között, felszállás után 40 perccel zuhant le.
150 utassal a fedélzetén lezuhant a Germanwings gépe

Franciaországban, Barcellonnette várostól délre a repülőgép földbe csapódásának helyén a gépből  megmaradt legnagyobb darab egy autó nagyságú. Alain Vidalies francia államtitkár szerint nincs túlélője a katasztrófának. A járaton 144 utas, 4 utaskísérő és két pilóta utazott. A radarról 10.41-kor eltűnő gép közvetlen ezelőtt percenként 1000 métert vesztett magasságából. Ez egyértelmű komoly technikai problémára utal. Az utolsó jelzés 2000 méterről érkezett, ez már vészjelzés volt. Az utasok között 45 spanyol, a többiek vélhetően német állampolgárságúak voltak.

A Germanwings szóvivője szerint a gépet épp tegnap nézték át, utolsó nagy szervizen 2013 nyarán vett részt, több, mint 6000 órát töltött már a levegőben, a pilóta több évtizedes rutinnal rendelkezett. Természetesen a baleset okáról csak a roncsok teljes átvizsgálása és a fekete dobozok adatainak kiértékelése után tudnak biztosat mondani.

Az ügyben megszólalt és hivatalos programjukat megszakítva mély megdöbbenésének adott hangot VI. Lajos spanyol király, Francoise Hollande francia elnök, és Angela Merkel német kancellár is. A hozzátartozók számára mindhárom országban maximális segítséget, támogatást biztosítanak.

A Bild német hetilap szerint a halterni Joseph König gimnázium teljes osztálya a gépen tartózkodott, osztálykiránduláson vettek részt.

A gép roncsainak felkutatását az elkövetkezendő napokban nem csak a várható zord időjárás, de a terület rendkívül nehéz megközelíthetősége nehezíti. A hegyi, havas területet csak helikopterrel lehet megközelíteni.

közösség

további frisss

lap tetejére