Mák, hal, seprű, alma - karácsonyi babona útmutató

JZS • 2012. december 25., kedd •
Minden ma is honos karácsonyi szokásnak meg van a rég múltra visszanyúló gyökere. Valamit a szerelemért, valamit a gazdaságért, valamit az egészségért (t)eszünk. Még akkor is, ha nem is tudunk róla...

Kevesen tudják, hogy az ajtó fölé akasztott friss fagyöngynek nem csak az a célja, hogy a szerelmesek alatta állva örök szerelemre csókolják egymást, hanem, hogy a rossz szellemeket és rosszakarókat is távol tartsa. Épp ezért régi szokás egy évig ott is hagyni.

Érdemes karácsony estéjén gyertyát tenni az ablakba. Ha hagyjuk ott leégni, azzal magunkhoz vonzzuk a jószerencsét.

Ezen a napon vegyük fel a legszebb ruhánkat, mert a babona szerint a rendezett külső, családi békét is hoz a jövőben. Új ruhát viszont ne vegyünk fel, mert az balszerencsét hozhat.

Nem csak azért nem illik ilyenkor kölcsönkérni és a kölcsönadni, mert zavarnák az illetőt az ünnepek alatt, hanem azért is, mert az szintén elviszi a szerencsét.


 

Annak is meg van a maga oka, hogy miért épp a hal és a bejgli kerül ilyenkor az asztalokra. Régi szokás szerint, aki karácsonykor babot, borsót, tököt vagy mákot eszik, az sok pénzhez jut. Aki pedig halételből is csemegézik, az úgy fog előre haladni a karrierjében, mint amilyen sebesen a hal úszik a vízben. Ráadásul, ha a megtisztított hal egy pikkelyét a pénztárcánkba rejtjük, akkor az elhozhatja a gazdagságot is a következő évben.

Régen a magyar gazdák a megterített karácsonyi asztal alá gabonaszemeket helyeztek, hogy így biztosítsák az eljövendő év jó termését és bőségét.Régi magyar népszokás, hogy ha már mindenki jóllakott és felállt az asztaltól, akkor is hagytak egy kis kenyeret az asztalon, hogy bőségesen legyen mit enni a következő évben. Emellett a karácsonyi asztalról összesöpört morzsát is megőrizték, hogy megóvja a ház népét a betegségektől. A seprűket ilyenkor jó mélyre eldugták, - néphit szerint söprögetni csak az asztal alá szabad ilyenkor - és a szemetet sem vitték ki a házból, úgy tartották, hogy a szeméttel együtt a szerencse is távozna.

Végül egy jó tanács: karácsonykor ne hagyjuk a munkát másra, mert a babona szerint a következő évben többszörösen kell majd visszaadnunk.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére