Folytatás, folytatás hátán - miért?

HÁ • 2012. július 29., vasárnap •
Miért van a moziban csak folytatás? Aki kedveli az elcsépelt sztorikat, esetleg az 'űrlény kontra úristen de csúnya mi ez' csatákat, az persze talál kedvére valót most is. A Frisss.hu megkérdezte Mohos Máté filmes blogírót, minek köszönhetjük ezt az összeesküvést?

Jó, bevallom kicsit érzékenyen érint a téma, mert nagy mozi rajongó vagyok. Talán nincs akkora katasztrófa a filmkészítésben, mint ahogy én azt előzetesen vázoltam. Itt van példának a Batman folytatása, mely valóban egy élvezhető képsorozat a nachos mellé. Mohos Máté szombathelyi filmes blogíró megadja a választ a Frisss.hu olvasói számára, hogy miért is a rengeteg folytatás. 

(Fotó: talkingaboutfilm.com)

Jelenleg miért folytatásokkal van tele a mozi?

Mert a folytatásokban van a pénz, és mert Hollywoodban annyira nem éri meg beruházni egy új ötletbe, minthogy egy meglévő, jól menő, a mozi kasszáknál anno egy sikeresen futó filmnek készíteni egy második részt, aminek egy garantált nézőközönsége biztos, hogy lesz.

És mit szólsz ehhez, hogy folytatást, folytatás hátán készítenek?

Nagyon értékelem az eredeti filmötleteket, ha valaki eredeti projektekbe bele mer vágni, de kellenek a folytatások is. A  folytatások sem rosszak, kellenek azok is, például a Batman filmeket tudom említeni, pedig azokból is készült néhány, és azokból éppen az újak lettek nagyon jók. Batman filmet készített Tim Burton, Joel Schumacher és készített Christopher Nolan is, aki teljesen más megközelítésben dolgozta fel.  Folytatásnak ez is folytatás, viszont mint rendező egy olyan eredeti látásmódot adott az egészhez, ami miatt egy teljesen más megvilágításba került a történet.

 

A Vas megyei mozikban találkozhatunk a Madagaszkár, a Jégkorszak folytatásával, valamint egy Prometheus című filmmel is. Melyikről mi a véleményed?

Bár az említett filmekből csak a Prometheust láttam, de a Madagaszkár és Jégkorszak franchies-okról az a véleményem általánosságban, hogy az is átment már bőrlehúzás szintjére, és bár akadnak a Jégkorszak 3-ban, és a Madagaszkár 2-ben  jó poénok, látszik, hogy csak a pénz miatt csinálják, már csak ez számít. A Prometheus nagyon érdekes, mivel ezen is látszhatna, ha nem lenne egy elképesztően jó film. Ugye ez az Alien filmek előzményfilmje, továbbgondolása, viszont abban látszik, hogy benne van a lélek, kidolgozott a cselekmény, és egy olyan film, ami nem nézi hülyének a nézőit.

Mikor jönnek a nők által nagyon kedvelt romantikus, csöpögős vígjátékok?

A romkomokkal (romantikus komédiák) az a baj, hogy ugyanarra a sémára épül az összes, ezért nem is teszek különbséget köztük. Persze néha-néha születik egy nagyon vicces, ötletes darab, például az Ötszáz nap nyár című 2009-es film, de az idei felhozatallal viszont még nem vagyok tisztában, de mindenképpen meg fogok nézni majd párat ezekből is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére