Felsőoktatási felvételi kisokos: megnéztük a Szombathelyen induló szakokat is

EB • 2013. január 08., kedd •
Már elérhető a 2013 szeptemberében induló alapképzések listája. A Szombathelyen induló szakok szinte mindegyike választható támogatott formában, de van olyan is, amelyik 275 ezer forintba kerül félévente. A felvételi eljárás február 1-én kezdődik és a következő hónap első napjáig tart.

Mi a helyzet a SEK-en?

A Bölcsészettudományi Karon induló tíz szak közül a kommunikáció és médiatudomány képzés az egyetlen, amelyik csak önköltséges formában indul, egy félév 150 000 Ft. A képzési idő hat félév, tehát összesen 900 000 forintot kell kifizetnie az itt tanulóknak. Az anglisztika, szabad bölcsészet, magyar és a nyelv szakokra továbbra is lehet Szombathelyen államilag támogatott formában jelentkezni.

Mindössze kilenc képzés indul a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Karon, ezek közül az andragógia szakért mindenképpen fizetniük kell a felvételizőknek, félévente 130 000 forintot. Egyébként nem támogatott formában, ezen a karon az ének- zene kerül a legtöbbe a 275 ezer per féléves tandíjjal, míg pedagógiát már 120 ezerért lehet hallgatni félévente.

A Természettudományi Karon mind a hét szak indul támogatott és költségtérítéses formában is, utóbbi mindegyik esetében 175 000 forintba kerül félévente, annyi különbséggel, hogy a műszaki menedzser képzés 7 félévből áll.

Érdekes adat, hogy Szombathelyen bölcsésznek összesen 295 fő, műszaki képzési területre 89 fő, pedagógusnak 185 fő, sportra 226 fő vehető fel. Ugyanez a szám társadalomtudomány képzési területen 328 fő, természettudomány képzési területen pedig 407. A jövőben bizonyára változni fognak az adatok, hiszen az önkormányzat célja, hogy a képzést a kínálathoz igazítsa, azaz jóval több műszaki végzettségű embert képezzen, kielégítve ezzel az öt nagy foglalkoztató igényeit.

Az NYME teljes képzési kínálata mutatkozik be január 23-án 14.00-tól a C épület aulájában nyílt nap keretében.

Március 1-ig lehet jelentkezni

A 2013 szeptemberében induló képzésekre 2013. február 1-jétől március 1-jéig lehet majd jelentkezni és egy felvételiző összesen legfeljebb öt képzést jelölhet meg- olvasható a felvi.hu- n. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor. Az azonban nem kitétel, hogy egymás után szerepeljenek a listában- figyelmeztet az oldal.

A felvételi eljárásban alapképzésen 500 pontot lehet szerezni úgy, hogy a  tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a MA képzésen induló szakok január végén jelennek meg a kiegészítésben.

A felvételi eljárás alapdíja 9 000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további 2 000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezésenként.

közösség

további frisss

lap tetejére