Limonádé-faktor avagy a tehetségkutató kritikája

HÁ • 2011. december 06., kedd •
Túl vagyunk az elsőn, és a másodikból sincs már sok hátra. Aki az elsőre nem mondott - a mentorok értékeléseihez hasonlóan "egy nagy nemet" - , az valószínűleg a gyatrább színvonal ellenére még mindig gyakran leül a képernyő elé szombat esténként. Hiszen ez a legnézettebb show műsor ma Magyarországon. Az első rész színvonalasabb volt annak ellenére, hogy Vastag Csabáék szezonja sem volt hibátlan – bár az erre vonatkozó videókat már eltávolíttatta a csatorna. Tv műsor kritika.
Limonádé-faktor avagy a tehetségkutató kritikája

Muri Enikő versenyző (forrás rtlklub.hu)

Az X-faktort külföldön álmodták meg, amit a magyar készítők több okból sem tagadhatnának le. Egyrészt azért, mert az egész aprólékosan van megtervezve. A mentorok szereplésével felvett casting adásokat több fordulónyi meghallgatás előzte meg mindkét szériában, és a könnyű összevághatóság kedvéért minden önjelölt tehetségnek ugyanabban az öltözetben kellett megmutatnia magát. Így fordulhatott elő például a tavalyi adások egyikében, hogy az egyik versenyző hosszabb hajjal adott interjút az RTL Klub székházának előterében, majd ugyanolyan ruhában, de már rövid hajjal sétált be a mentorok elé a stúdióba.

De nem csak a versenyzőknek kellett koptatniuk a mosógépet, mert a casting többnapos felvétele alatt a mentoroknak is ugyanazokat a ruhaneműket kellett viselniük. Ebből adódóan csoroghatott le kétszer is Geszti szeméből ugyanaz a könnycsepp, még akkor is, ha esetleg a két felvétel másik napon történt. És ha már a mentor-faktornál járunk, ők nyújtották a másik okát annak, hogy nem érezhettük igazán magyarnak a műsort. Főként a tavalyi műsorban hoztak meglehetősen erőltetett grimaszpalettát és heves, sziruppal leöntött érzelmi hullámzást, amit csak külföldi adásokban szokás látni.

Egészen életidegen volt például, amikor az egyik mentor egy neki nem tetsző előadás közben felállt és bizonytalan mozdulatokkal megpróbált kivonulni a stúdióból, mintha nem azért kapná a pénzét, hogy ítéletet mondjon a versenyzőkről. Ítéletet, amitől azt várhatnánk, hogy szakmai tanácsokat is tartalmazzon, viszont azt nem kap senki a papírhalomból lassan felemelt tekintetű mentoroktól. Az idei szezonban viszont ez már kevéssé lelhető fel, talán mert a feltételezhetően előre megírt szövegeket a fülükbe mondják, vagy kellő időt kaptak arra, hogy jól memorizálhassák.

 

Keresztes Ildikó (forrás: rtlklub.hu)

Szintén érdekes a színpadhoz szokott Keresztes Ildikó is, aki mintha a kezdetektől fogva elsajátított volna egy képességet a könnycsatornáinak tudatos megnyitására, amivel szinte varázsütésre képes könnyeket előcsalogatni a szemeiből. Bár ez inkább tavaly volt szokatlan, hiszen idén már legalább van oka arra, hogy el-elsírja magát.

További külföldi elem, hogy a mentorok erősen biztatják is az élő díszletként is funkcionáló közönséget, akik − mintha fizetnének érte – azonnal engedelmeskednek, és az állva tapsolástól a Jerry Springer Show-ra hasonlatos hangulat megteremtéséig mindenre hajlandóak.

Tavaly az egyetlen magyar elem az volt, hogy két műsorvezetője volt a tehetségkutatónak, most ez is megszűnt, így immár csak a furcsán öltöztetett Ördög Nórát láthatjuk szombat esténként, aki a legutóbbi adásban saját szavaitól elérzékenyülten mondta ki, hogy: „Az X faktor a zene jövője!”. Ehhez képest sikerült ugyanebben az adásban kétszer is a „zene múltjához” hozzányúlniuk, amikor Rúzsa Magdi és Gáspár Laci – a két volt Megasztáros – egy-egy dalát adták elő a versenyzők.

közös produkció (forrás: rtlklub.hu)

Apropó versenyzők. Idén nem sikerült túl jól a válogatás, bár nehéz is lett volna hozni az előző évad színvonalát. Egyszerűen hiányzik belőlük valami. Nem feltétlenül a hangi adottság, vagy a színpadi jelenlét, egyszerűen csak nem kötik le az embert, és nem tölti el várakozással a nézőket, hogy vajon milyen is lesz majd a versenyző első albuma. Valami hiányzik, és lehet, hogy pontosan az a bizonyos X faktor. De vegyük is sorra a cuki – jaj leírtam, jaj elolvastad, most mi lesz? – Kováts Vera kiesése után megmaradt versenyzőket.

Kezdjük Baricz Gergővel, aki a Megasztár 5 castingján rosszul teljesített, de az X-faktor casting adásában viszont sokkal jobb volt, mint már az élő műsorokban. Ő tehát az ékes példája annak, hogy a só biznisz hogyan formálhat át valakit csak azért, hogy eladhatóbb legyen. A kezdeti érdekesebb, mély hangjait mára vinnyogások váltják fel, és úgy mozog a színpadon, mint egy megkergült pókmajom.

De versenyben van még Tarány Tamás is, az X faktor Szíj Melindája. Nem tudni, hogy hol van benne az a bizonyos X, hacsak nem a lábai állásában. Egyértelműen egy lúzer, aki habár általában korrekten énekel, igazából csak azért került be, hogy a nézők számára megtestesítse az „akár belőlem is lehetne sztár” életérzést.

Az előző év egyik nagy casting vesztese, Muri Enikő is látható még, de nem sokáig, ha olyan hangokat ad ki magából, mint legutóbb Beyoncé Sweet Dreams című számánál. A dalszöveghez hűen, igazából nem kellett sokat találgatni, hogy Muri kisasszony bizony egy gyönyörű rémálom, ha elkezd énekelni. Persze aztán a betegségére hivatkozott, pedig beláthatta volna, hogy egyszerűen meghaladta a képességeit a dal, mert ha valóban beteg lett volna, akkor a második produkciójában is szörnyen énekelt volna.

Kocsis Tibor (forrás:rtlklub.hu)

Kocsis Tibor az egyetlen, aki egy kicsit felidézheti a tavalyi év versenyzőit, bár aki az előző évben kopasz volt, különböző kalapokat vett fel. Ugyan a 2010-es X faktort nem nyerte volna meg Tibor, de néhány akkori versenyzőt kiejthetett volna a távozása előtt. Mindent összevetve talán megnyerheti az idei tehetségkutatót, hacsak nem költöztetnek be még valakit a faktorházba. A nézettségi adatok alapján persze erre nem lesz szükség, hiszen az emberek szeretnek karaoke bárokba járni, így azt a színvonalat kicsit látványosabban és olcsóbban élvezhetik szombat esténként.

közösség

további frisss

lap tetejére