Ilyen lett az iPhone 5

MHN, afp • 2012. szeptember 13., csütörtök •
Könnyebb, nagyobb a kijelzője és hazánkban szeptember 28-án kerül forgalomba az új okostelefon, az iPhone 5. Felmérések szerint ezt az készüléket jobban várjuk, mint valaha bármelyik telefont.

Bemutatták : az iPhone 5 20 százalékkal könnyebb, mint a cég korábbi, 4S modellje. Az iPhone 5 alumíniumból és üvegből készül, és 4 colos, 16:9-es képarányú kijelzőt kapott. A kijelző nem lett szélesebb, csak magasabb, a gyártó szerint ugyanis így továbbra is kényelmesen használható egy kézzel. Az új okostelefon már támogatja a negyedik generációs mobilhálózatokat, az európai hálózatokon is. Az USA-ban szeptember 21-én, Magyarországon szeptember 28-án kerül majd forgalomba. A készülék ára a tárhelytől függően 199 és 399 dollár között változik.

 

Az előzetes felmérések szerint az Apple új iPhone-ja iránt nagyobb az érdeklődés, mint a telefon eddigi generációi közül bármelyik körül. A ChangeWave közvéleménykutató adatai szerint a megkérdezettek 14 százaléka mondta, hogy biztosan beruház egy új iPhone-ra, és további 17 százalék, hogy valószínűleg. Ez összesen 31 százalékos arányt jelent, míg tavaly ilyenkor, az iPhone 4S esetében csak 21,5 százalék nyilatkozott pozitívan. A tavalyi modellnél ez eladási rekordhoz vezetett, a premier hétvégéjén 4 millió 4S talált gazdára. Az Apple azóta sem tett közzé hivatalos adatokat a telefon eladásairól, csak annyit, hogy a 4S megjelenése utáni fél évben összesen 72 millió iPhone-t értékesített (hogy ez a szám hogyan oszlik meg az egyes iPhone-modellek között, nem tudni).

 

A felmérésben más gyártók modelljeire is rákérdeztek, a legnagyobb vetélytársnak számító Samsung Galaxy S3 esetében 9 százalék nyilatkozott úgy, hogy venni szeretne, és még 10 százalék mondott hasonlót a Samsung valamelyik másik készülékére. A többi mobilos cég elég gyászosan szerepelt.

Az új iPhone technikai újításaival kapcsolatban az biztos,  hogy új típusú csatlakozót kap a telefon, vagyis a régebbi generációk töltői és dokkolói használhatatlanok lesznek az új családtaggal. Kicsit gyorsabb lett a vezeték nélküli kapcsolat, az LTE akár 100 megabites átviteli sebességet is tud nyújtani.

Szeptember 14-től lehet előrendelni, és leghamarabb 21-én szállítják le. Az első körben az Egyesült Államok és a legfontosabb piacok vannak benne, például az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Japán és Szingapúr. A többi oszágnak, így várhatóan Magyarországnak is, csak szeptember 28-ig kell várnia.

 

közösség

további frisss

lap tetejére