Könyvből tanulhatnak viselkedni a kínaiak

JZS, origo • 2013. október 08., kedd •
Kínai hadak zúdulnak Európára. No nem a III. világháború kezdődik, hanem világot látnak a kommunista ország egyre tehetősebb lakói. Ez szép is lenne, ha tudnának tisztességesen viselkedni. A kínai rezsim hivatalosan is cikinek minősítette polgárait.
Könyvből tanulhatnak viselkedni a kínaiak

Forrás: AFP/Li Jiangsong

Kína gyors gazdasági növekedése a kínai turisták valóságos áradatát zúdította a világra. Tavaly mintegy 83 millió kínai turista 102 milliárd dollárt (22 300 milliárd forint) költött el külföldön, ami óriási lehetőség a nyugat-európai térség számára. Több ország enyhítette is a vízumszabályait, mert igényt tartanak az extra bevételekre, de ezzel együtt egyre több panasz is érkezik a kínai látogatók viselkedésére. Így aztán a kommunista ország vezetése májusban törvényt fogadott el a nemzeti imázs javítására, mivel a vulgáris kínai turisták rombolták az ország tekintélyét külföldön.

Úgy tűnik ez nem volt elég, mert most 64-oldalas útmutatót is készítettek a polgároknak arról, hogyan viselkedjenek külföldön. Nem kis feladatról volt szó. Kötetbe foglalták, hogy„ne átkozzák a helyieket" vagy „húzzák le a vécét maguk után". De azt is le kellett írni, hogy„ne hagyják a lábnyomukat a vécéülőkén" vagy „ne vásároljanak köveket szuvenírnek Skóciában". Vélhetően ezekre azért volt szükség, mert már korábban megtörténtek ezek az esetek. A kedvencem mégis az az utasítás, hogy a kínai utazók ne erőltessék a helyieket fényképezkedésre, ne köpjenek vagy pisiljenek a medencébe, ne nyúljanak ujjukkal a szájukba és az orrukba. A hatóság szerint az orrszőrzetet mindig megfelelően vágni kell, a rozsdamentes acélkéseket, párnákat és mentőmellényeket pedig nem szabad elvihető ajándéknak tekinteni.

közösség

további frisss

lap tetejére