Újabb karitászos segélyszállítmány indult ma útnak Horvátországba

• 2021. április 13., kedd •
Ötödik alkalommal indított segélyszállítmányt a földrengés sújtotta Horvátországba a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász kedden. Szombathely testvérvárosába, Sziszekbe ezúttal 3 kamion és 2 mikrobusz visz adományokat - erről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn az egyik adományozó cég telephelyén.
Újabb karitászos segélyszállítmány indult ma útnak Horvátországba

Tuczainé Régvári Marietta karitász-igazgató elmondta: ötödik alkalommal visznek az újjáépítéshez használható építőanyagokat és a mindennapi élethez legszükségesebb dolgokat, most például készételkonzerveket Szombathely testvérvárosába, Sziszekbe. A csaknem tízmillió forint értékű adományt egy építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó helyi vállalkozás ajánlotta fel, amit három, szintén szombathelyi szállítmányozási cég ingyenesen juttat el a földrengés sújtotta családokhoz.

A horvátországi helyzetre a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az elsők közt reagált, segélyszállítmányát már január 2-án útnak indította Sziszekbe. Ezt követően még további három alkalommal vitt az ottani szükségletek szerint adományokat, valamint az újjáépítéshez nélkülözhetetlen építőanyagokat. Összesen 5 kamionnyi és 12 mikrobusznyi segélyszállítmány hagyta el eddig Szombathely határát, összesen mintegy 40 millió forint értékben.

A kedden útnak induló 3 kamion - a DominóTrans, a GalambosTrans és a VoleiSped 1-1 járműve - a Gravitáció Kft. közel 10 millió forint értékű felajánlását - térkő, járólap és fürdőszobai szaniterek - szállítja ki Horvátországba, emellett a Győri és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös beszerzéseként 1 millió forint értékű készételkonzervet is visz a sziszeki adománygyűjtő-központba a jószolgálati szervezet, amihez Lőrincz Attila, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója is csatlakozik. Így összesen 8 kamion és 14 mikrobusz szállítmánya ér célba több mint 50 millió forint értékben a nehéz helyzetbe került sziszeki emberek megsegítésére.

Dr. Székely János megyéspüspök az adományozó Gravitáció Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón megáldotta a kedden útnak induló járműveket és az adományokat, majd elismerő okleveleket nyújtott át az adományozó Gravitáció Kft., valamint a szállítmányozási cégek ügyvezetőinek. Utóbbiak hosszabb ideje rendszeresen segítik a karitász által szervezett akciókat.

"Az otthont elveszíteni az egyik legnagyobb fájdalom lehet az életben, hiszen az otthon nem csupán köveket jelent, de életteret és közös emlékeket is egy család számára" - mondta püspök atya. A horvátországi földrengésben több mint háromezer otthon vált teljesen lakhatatlanná, tizenegy iskola és öt templom omlott össze, több mint ötvenezer ember került nagyon nehéz helyzetbe, ezért szükség van minden nagylelkűt segítségre - fűzte hozzá.

Forrás és kép: vaskarika.hu/Büki László

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére