Új trend az e-kereskedelemben: aki olcsón vesz, az sokáig tud várni

vg.hu • 2023. szeptember 25., hétfő •
Újabb kihívói vannak az Egyesült Államokban az Amazonnak. A kínai hátterű Shein és Temu nagyon olcsón és roppant lassan szállít, bár ez sok vásárló számára nem szempont.
Új trend az e-kereskedelemben: aki olcsón vesz, az sokáig tud várni

Évek óta küzd az Amazon olyan versenytársakkal, mint például a világ legnagyobb kiskereskedelmi cége, a Walmart, s ezen a pályán nyerésre áll, hiszen a prognózisok szerint jövőre lenyomja a első számú riválist és a kiskereskedelem koronázatlan királya lesz. Ám sokáig nem ülhet a babérjain, mert épp hazai pályán, az amerikai e-kereskedelemben újabb kihívók támadásait kell visszavernie. Olyanokét, mint a kínai gyökerű Temu és Shein e-kereskedők, melyek meglepő népszerűségre tettek szert az amerikai piacon. Stratégiájuk a puszta olcsóság. Nem szállítanak gyorsan, mert feltételezik, hogy aki spórol, az úgyis tud várni - írja a vg.hu

A Temu és a Shein nem szállít két napon belül, de úgy tűnik, a legalacsonyabb árkategóriában nem is ez a fő szempont

– mondta Steve Tadelis, az Amazon korábbi vezetője, a Berkeley közgazdasági professzora. A szingapúri székhelyű, de valójában kínai Shein ruházati diszkont áruházként kezdte, mára fast fashion óriássá nőtte ki magát. Míg a Temu székhelye Bostonban van, s változatos termékválasztékot kínál. 

Mindkét cég közvetlenül Kínából szállít árukat.

Nincsenek nagy készleteik az amerikai raktárakban, így jóval olcsóbban tudnak szállítani, mint az Amazon, vagy más amerikai eladók. Igaz, a szállítási idő akár több hét is lehet.  A ComScore elemző cég becslései szerint az amerikai ügyfelek havi egyedi látogatásai a Temu weboldalán és alkalmazásában megduplázódtak a tavaly szeptembertől idén márciusig tartó időszakban és meghaladták a 10 milliót. 

Hasonló arányú növekedést mértek ezen az időhorizonton a Shein oldalán, ahol a havi egyedi látogatók száma elérte a 41 milliót. Eközben az Amazon havi egyedi látogatóinak száma 217,5 millióról 211 millióra csökkent.

Az Amazon szóvivője elmondta, hogy a cég weboldalán és alkalmazásaiban az ügyfelek száma évről évre nő. A vállalat szerint független tanulmányok kimutatták, hogy árai gyakran a legalacsonyabbak a nagy amerikai kiskereskedők között. Ám az Egyesült Államokban 

az Amazon részesedése az online vásárlásokból 2021-ben 38 százalékon tetőzött. 

Azóta nem tudott innen elmozdulni, s az Insider Intelligence kutatócég szerint még a következő évben is ezen a szinten fog mozogni. Az újabb belépők, mint a Temu és a Shein, elszívják az új ügyfeleket, míg az Amazon, a Target, az eBay és a Wayfair piaci részesedése stagnál vagy csökken.

A Shein nemrég indította el piacterét Mexikóban és Brazíliában, de az európai megjelenését is tervezi. És bővíti a kínálatát a divat, szépség és életmód szegmensben. Színezi az összképet, hogy 

a Shein és a Temu szabályozói vizsgálattal

néz szembe az Egyesült Államokban. Törvényhozók és a republikánus főügyészek, egy tucat államból nyomást gyakoroltak a vállalatokra, hogy a gyapotot ne Kína Hszincsiang régiójából vásárolják, ahol az Egyesült Államok tudomása szerint a kínai hatóságokat népirtást követnek el, s kényszermunkát alkalmaznak a többnyire muszlim ujgurok körében.

Kép: AFP

közösség

további frisss

lap tetejére