Tesztre várva – hírek első kézből egy szombathelyi fertőzésgyanús olvasónktól

há • 2020. március 25., szerda •
Másfél hete sejthető, hogy egyik szombathelyi olvasónk családját elérte a koronavírus-fertőzés. Többen lázasak voltak, köhögnek, tüneteik és külföldi útjuk alapján a hatóság már a karantént is elrendelte, ajtajukon ott a piros tábla. Tesztelni azonban még mindig nem jött hozzájuk senki, harmadik napja várnak a bizonyosságra.
Tesztre várva – hírek első kézből egy szombathelyi fertőzésgyanús olvasónktól

Mindennap nehéz szívvel vesszük tudomásul, hogy az előző naphoz képest ismét többeket regisztráltak igazoltan koronavírusos betegként az országban. Mindaddig fogalmunk sincs azonban a tesztelés és a regisztrálás menetéről, amíg a környezetünkben nem üti fel a fejét a fertőzés, és nem első kézből halljuk a történetet. Ezen is túl vagyunk hát.

Egyik szombathelyi olvasónk Ausztriában dolgozik, de munkahelyére már a hazai iskolabezárás elrendelése előtt sem járt ki – tekintve, hogy nyugati szomszédainknál hamarabb meghozták a megelőző intézkedéseket. Azóta is csak vásárolni volt kétszer. Először édesapjánál jelentkeztek a tünetek, ő március 15-én lett rosszul, lázzal, súlyos köhögéssel küzdött, de a kiérkező ügyeletes orvos influenzára gyanakodott – annak ellenére, hogy olvasónk jelezte, külföldön dolgozik. Négy nappal később az édesanyja is beteg lett, majd következő napon olvasónk is hőemelkedést tapasztalt, és köhögni kezdett. – Felhívtam a háziorvosomat a tanácsok szerint, és elmondtam, hogy a szüleim betegek, én pedig a közelmúltig Ausztriában dolgoztam. Azt mondták, nem indokolt a tesztelés, de ha rosszabbul lennék, hívjam az ügyeletet. Vártam két napot, az ágyból sem tudtam kiszállni, és magas lázam lett, miközben a köhögés is súlyosbodott – mesélte olvasónk. Március 22-én, telefonos eligazítás után azt mondták neki, hogy a járványügy intézkedik, másnap elrendelik a hatósági karantént a családra. Így lett. – Hétfőn kihozták a piros táblát, amelyet ki is helyeztünk az ajtóra, és szóltam, hogy a szüleimnél is ugyanez a helyzet napok óta, így ők is kaptak táblát. Hozzátették, hogy valóban indokolt a mintavétel, de sajnos várni kell – ez hétfőn történt. Olvasónk harmadik napja várja a mintavételt intéző mentőket, hiába. Újra betelefonáltak, ahol azt a választ kapták: sajnos sorrendet kellett felállítani, így várakozni kell.

Megkerestük kérdéseinkkel az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), miután a sajtó számára megadott elérhetőségen – az Operatív Törzs által működtetett Ügyeleti Központban – nem válaszoltak lapunk felvetéseire. Győrfi Pál szóvivő rövid időn belül reagált megkeresésünkre, ám csak annyit mondott el, hogy valóban, az erre a célra kijelölt mentőegységek már végzik a szükséges házi mintavételeket. Ezt telefonos kikérdezés után a háziorvos rendeli el, tiszti főorvosi konzílium után. Hozzátette, hogy a mentők a beteg otthonában végzik el a mintavételt: torok- és orrgaratváladékot vesznek, ami előtt két órával tilos enni vagy inni. A mintát a mentők laborba viszik, amelynek eredményéről a háziorvos kap értesítést, majd ő szól a vizsgált személynek. Ha pedig igazoltan fertőzött, otthon kell maradnia.

Nos, az otthon maradásról a járványügy már vasárnap döntött, hétfőn ki is vitték a táblát olvasónkhoz. Szerdán délutánig azonban még nem történt mintavétel. Az OMSZ-től egyébként megkérdeztük, hogy tapasztalataik szerint mennyit kell várakoznia annak, akinél elrendelik a mintavételt, de erre nem válaszoltak. Ahogy arra sem, hogy mióta zajlik az otthoni mintavétel, illetve hogy eddig naponta hány lakásra jutottak ki a megyénként munkába állított egyetlen mentőegységgel itt, Vasban.

Olvasónk pedig továbbra is türelmesen vár a tesztre.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére