Testvérvárosi együttműködés

SzR-HCs • 2015. július 04., szombat •
Testvérvárosi szerződést írt alá a gazdag római múlttal rendelkező horvátországi Sisak és Szombathely polgármestere. Kristina Ikic Banicek és Puskás Tivadar péntek délután látta el kézjegyével a dokumentumot. Ezzel kezdetét vette Szombathely tizenhatodik testvérvárosi kapcsolata.
Testvérvárosi együttműködés

Berislav Zsivkovics horvát köztársaság nagykövetségének első titkára, Gugán János, az országos horvát önkormányzat elnöke, Hepp Mihály, a horvát nemzetiségi szószóló is részt vett az ünnepi eseményen, melyen a szerződés aláírását horvát nemzetiségi műsor előzte meg. 

Puskás Tivadar polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a kapcsolat a két város között igencsak régi, hiszen a római és a keresztény múlt összeköti a két várost. 
Mindkét településen fellelhetőek az ókeresztény gyökerek. Nemzetalkotó tényező a horvátság, mely szorgalmával tehetségével erősíti a magyarságot. A két település közötti kapcsolat 20 éve kapott új lendületet, köszönhetően a Szent Kvirin plébánia és Sisak közötti mindennapossá váló kapcsolatnak – tette hozzá Puskás Tivadar.  

Sisak polgármestere, Kristina Ikic Banicek elmondta, hogy nagy megtiszteltetés és öröm itt lenni és aláírásával szentesíteni az intézményesített együttműködést. A horvát város polgármestere szeptemberre meghívta Szombathely város vezetését a helyi ünnepségre. 

A gazdasági, kulturális, turisztikai együttműködés lehetőségét is magában foglaló szerződés aláírása után mindkét városvezető kifejtette, hogy bízik a kapcsolatok sikeres folytatásában. 


Sisak (ejtsd Sziszek)
Zágrábtól délkeletre a Száva, a Kulpa és az Odra folyók találkozásánál fekszik. Az 1991-es szerb-horvát háború során a harcoknak és atrocitásoknak sok horvát polgári lakos is áldozatul esett. A horvát függetlenségi háború utolsó szakaszában a kormányerők a krajinai szakadár területet felszámolták, és visszacsatolták a horvát állami területhez. A városnak ma 38 000 lakosa van.
Itt található Horvátország egyik legnagyobb kőolajfinomítója. A függetlenségi háborúban a környező falvak lakosságából felbújtott szerbek partizánakcióival jelentős károkat okoztak benne. A helyreállítás azóta megtörtént, sőt egyre bővül a finomítóban előállított termékek palettája.

 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére