Tapétaválasztási tanácsok amatőr lakberendezőknek

szponzorált tartalom (x) • 2020. szeptember 21., hétfő •
A lakberendezők egyetértenek abban, hogy egy otthon újratervezésénél a tapéta az egyik legjobb választás. A hobbi lakberendezők és laikusok által is követhető ötleteket, tanácsokat gyűjtöttük össze ebben a cikkben, kiegészítve a jelenleg divatos tapétatípusok ismertetésével.
Tapétaválasztási tanácsok amatőr lakberendezőknek

A tapéta stílusának kiválasztása

A tapéta stílusának harmóniában kell lennie a helyiség stílusával, az egyéb berendezési tárgyakkal. Egy antik bútorhoz nem illik az absztrakt 3D mintázatú tapéta, sokkal inkább egy klasszicista stílus. A modern szobához viszont bátran választhat meghökkentő mértani alakzatú mintákat, 3D hatású és metálos tapétákat. Az eleganciát lehet fényes, akár műszálas tapétákkal fokozni, amelyet ki lehet egészíteni stukkókkal, szegélyekkel. A romantikus hangulatú helyiségbe jól illenek a finom minták, pasztellszínek, a különleges textil- vagy damasztbevonatú tapéták. A gyerekszobába a játékos minták, mesefigurás tapéták és poszterek passzolnak leginkább, lehetőleg elnyűhetetlen, illetve lemosható anyagból.

A tapéta helyének megtervezése

Ha megvan a helyiség és a stílus, még mindig többféle variáció közül választhatunk. Az összes fal burkolása helyett dönthetünk úgy, hogy csak egyetlen falat szeretnénk a tapétával vagy tapétaposzterrel hangsúlyozni. A padlótól plafonig futó tapéta helyett pedig választhatjuk, hogy csak meghatározott magasságig van tapéta, majd következik egy szegélycsík, a felette lévő részt pedig kifestjük.

A tapéta alkalmas arra is, hogy tágítsa vagy szűkítse a teret, hangsúlyozzon vagy elfedjen dolgokat. Ki lehet akár tapétázni az előszobafal mögötti részt, a hálószobában az ágytámla síkjában lévő falrészt, de akár egy szekrényt is. A mennyezet tapétázása egyedivé teszi a helyiség dekorációját, hiszen ez kevésbé szokványos.

Milyen tényezők befolyásolhatják még a választást?

Jó, ha már az elején eldönti, hogy öntapadós vagy hagyományos tapétát látna szívesebben az otthonában. A ragasztóval történő felrakás nagyobb szakértelmet igényel. 

A minták kiválasztásánál ne csak azt vegye figyelembe, hogy mennyire tetszik Önnek, hanem hogy mennyire kell pontosan illeszteni a mintákat, az illesztések miatt mennyi lesz a veszteség. 

A mintán kívül a tapéta anyagáról is döntést kell hozni, a papírtapétán kívül számos egyéb megoldás létezik, vlies tapéta, textilbevonatú, dombornyomott és egyéb különlegességek. A tapetaposzter.hu Poszter specialista kínálatában például sokféle különleges tapéta közül választhat.

Hogyan számolja ki a mennyiséget?

- Számolja ki a teljes burkolandó felület területét!
- Vonja le a nyílászárók területét!
- Nézze meg a termék leírásában, hogy egy tekercs mekkora felületre elég. 
- Egyszerű osztással számolja ki a szükséges tekercsek számát. Mindig felfelé kerekítsen, és számoljon az illesztési veszteséggel. Mindig legalább 1 tekerccsel több tapétát vásároljon.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére