Szereti a kapszulás kávét? Akkor állítsa meg Brüsszelt, mielőtt késő lesz

• 2022. november 29., kedd •
Új szabályozás keretében korlátozhatja az Európai Unió, hogy mennyi és milyen csomagolás kerül az EU területén forgalmazott termékekre.
Szereti a kapszulás kávét? Akkor állítsa meg Brüsszelt, mielőtt késő lesz

A tagállamoknak 2025 végéig kell majd elérni azt, hogy az ország területén keletkezett, csomagolásból származó hulladék legalább 65 százalékát újrahasznosítják - írja a napi.hu.

Az Európai Unió célja, hogy csökkentse a csomagolásból származó hulladékot, ezzel pedig megreformálhatják a piacot a kávékapszuláktól elkezdve az egyszer használatos palackokig.

Az új szabályozások keretén belül az EU arra kényszerítheti a cégeket, hogy biztosítsák, a mindennapi használatban lévő termékek csomagolása könnyebben újrahasznosítható vagy természetes körülmények között lebomló legyen.

Jelenleg még problémát jelenthet az is, hogy a csomagoláson szerepel a komposztálható felirat, amitől környezetbarát választásnak tűnik, valójában azonban csak ipari körülmények között lebontható az anyag, egy hagyományos komposztálóban nem.

Az Európai Bizottság azzal érvel, hogy az elmúlt években túlburjánzó csomagolás a károsanyag-kibocsátás, egyéb szennyezések növekedéséhez és a természeti erőforrások túlzott kiaknázásához vezetett. Ezért szeretnék inkább a körkörös gazdaság elveinek megfelelővé tenni ezt az iparágat.

Az új szabályozás több szektort is érint majd, így az élelmiszeripari és vegyipari gyártást is. A vállalatoknak biztosítani kell majd, hogy a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használják fel, az pedig az uniós tagállamok feladata lesz, hogy garantálják, az ország területén keletkezett, csomagolásból származó hulladék legalább 65 százalékát újrahasznosítják, ezt 2025 végére kell elérni.

Forrás: atv.hu

közösség

további frisss

lap tetejére