Svájci kisfiúk ezentúl lány, a kislányok fiúnevet is választhatnak maguknak az általános iskolában

origo • 2021. december 19., vasárnap •
A svájci Vaud kantonban az iskolai tanulók saját maguk dönthetnek arról, hogy milyen keresztnevet akarnak használni, függetlenül biológiai nemüktől. Már az általános iskolában.
Svájci kisfiúk ezentúl lány, a kislányok fiúnevet is választhatnak maguknak az általános iskolában

A döntést azért hozta az egymilliós svájci kanton, mert a szülők - az ultraliberális kanton vezetése szerint - nem kellően fogékonyak az LMBTQ-világra és például otthon egy fiút csak fiú néven hajlandók hívni. A szélsőséges LMBTQ-propaganda újabb, minden túlzás nélkül elrettentő példája. Amikor a szélsőbaloldali, ultraliberális politika beleavatkozik a gyereknevelésbe.

A TARTOMÁNYI OKTATÁSI MINISZTÉRIUM IRÁNYELVBEN MONDTA KI, HOGY A MAJD EGYMILLIÓS, FRANCIA AJKÚ KANTONBAN MOSTANTÓL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁS DIÁKOK MAGUK DÖNTHETNEK ARRÓL, HOGY MILYEN KERESZTNEVET AKARNAK HASZNÁLNI AZ ISKOLÁBAN, FÜGGETLENÜL A TANULÓ BIOLÓGIAI NEMÉTŐL.

Ugyanez vonatkozik a névmások használatára is, a francia nyelvben ugyanis hímnemet és nőnemet különböztetnek meg a határozott és a határozatlan névmások körében is.

ÍGY AZTÁN KÖNNYEN LEHET, HOGY AKIT MA MÉG LEÁNAK HÍVTAK, HOLNAP MÁR LEO-KÉNT JÖN ISKOLÁBA, ÍRJA A SVÁJCI „LE TEMPS" NAPILAP.

 A tanároknak pedig tiszteletben kell tartaniuk a diákok döntését. A „transz és nem bináris tanulók figyelemmel kísérése" céljából kiadott irányelv szerint az új szabály a diákok önrendelkezési jogán alapul és független attól, hogy a hivatalos személyi dokumentumokban mi szerepel, azaz független a diák biológiai nemétől.

Tehát, akár egy 10 éves kisfiú is dönthet úgy, hogy ezentúl lánynak tekinti magát és tanára hívja egy női néven.

A Le Temps napilap internetes felületére érkező olvasói kommentek között nem találunk olyat, amely szerint ez a változás helyes lenne, vagy jó irányba menne, ellenkezőleg. A kommentelők közül sokan inkább azt szeretnék, ha az iskolákban azzal foglalkoznának, hogy a gyerekek tanuljanak meg helyesen írni, számolni, ragozni, de sokan arról írnak, hogy az új irányelv nem más, mint „a baloldal szokásos és jól ismert túlkapásának klasszikus megnyilvánulása, amelynek a realitásokhoz és a valódi problémákhoz semmi köze". A baloldal társadalmi változásokkal, reformokkal foglalkozik, miközben alapvető feladatkörével teljes mértékben felhagyott és már egyáltalán nem képviseli sem a munkásokat, sem a rászorulókat. Kezdenek mindenütt domináns szerepet játszani az oktatásban, kultúrában...- olvasható az egyik hozzászólásban.

Gyerekek "érzékenyítése" Kaliforniában (illusztráció)

Az Origo már korábban írt arról, hogyan akarják a szélsőségesen liberális, baloldali lobbi hatására és nyomására megváltoztatni a francia nyelv több évszázados szabályrendszerét, a nőnemű és hímnemű névmások mellett egy harmadik, semleges névmás bevezetésével és ehhez kapcsolódóan a helyesírás szabályaink megváltoztatásával Franciaországban, de mindez érintené természetesen Belgium és Svájc francia anyanyelvű részét is.

Első lépésként a Le Robert enciklopédia és szótár online felületein már megjelentek ezek a változások. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére