Robert Fico pártja nyeri a szlovák választást, a magyarok nem örülhetnek

index.hu • 2023. október 01., vasárnap •
Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál.
Robert Fico pártja nyeri a szlovák választást, a magyarok nem örülhetnek

Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis

a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

Az index.hu azt írta, hogy a statisztikák nem Fico oldalán álltak, de a politikus mégis sikerre vezette pártját. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg, 15,3 százalékos eredményt produkálva.

AZ EDDIG NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT RÉSZEREDMÉNYEK SZERINT ÖSSZESEN 7 PÁRT JUT MAJD AZ ÚJ POZSONYI TÖRVÉNYHOZÁSBA, AMELYEK KÖZÖTT NINCS OTT A FELVIDÉKI MAGYAR PÁRT, A SZÖVETSÉG.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,1 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A csaknem végleges eredményekre a nyertes Irány egyelőre érdemben nem reagált, a párt vezető képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták, reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

FORRÓ KRISZTIÁN, A SZÖVETSÉG ELNÖKE KÉSŐBBRE ÍGÉRT MEGSZÓLALÁST.

Mózes Szabolcs, a párt alelnöke annyit mondott,  az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte, „az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti”.

Nem zajlottak zökkenőmentesen a szlovák választások: többen rosszul lettek, egy férfi pedig életét vesztette. A kiérkező mentősök próbálták megmenteni az életét, de sikertelenül. Bölényfalun a választási bizottság több tagja is alkoholos befolyásoltság alatt dolgozott.

Fotó: archív, Martin Divisek / AFP

közösség

további frisss

lap tetejére