Rejtett kamerás felvétel miatt alakul a botrány a CNN körül

index.hu • 2021. április 18., vasárnap •
Sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja a mainstream média azt a napokban nyilvánosságra került felvételt, amin a CNN belső titkairól, politikai elköteleződéséről beszél a vállalat egyik vezetője.
Rejtett kamerás felvétel miatt alakul a botrány a CNN körül

A rejtett kamerás videót egy keményvonalas jobboldali szerkesztőség, a Project Veritas rögzítette. Etikátlan módszerükkel már korábban magukra haragították a szakmát, miközben anyagaik igazolják a kritikát: a magát objektívnek láttató fősodor sem független a befolyástól.

Szomorú összképet fest a sajtó morális állapotáról egy, az Egyesült Államokban most kibontakozó médiabotrány. A Project Veritas néven futó, leleplező anyagokra specializálódott portál a CNN műszaki igazgatójáról, Charlie Chesterről készített rejtett kamerás felvételt. A magukat gerilla újságíróknak meghatározó csoport tagjai döbbenetes vallomást szedtek ki Chesterből, a piacvezető hírcsatorna magas beosztású vezetője egy sor botrányos, belső titkot a kamerába mond.

  • Elmondja például, hogy a CNN-nél már készülnek a koronavírust követő vezető sztorira, ami valószínűleg a globális felmelegedés lesz. Kell ugyanis a félelemkeltő tartalom, ami a képernyőhöz bilincseli a fogyasztókat.
  • Chester értekezik a „manipuláció művészetéről” is, hogyan sulykolják a megfelelő üzeneteket a nézőknek, milyen technikákkal befolyásolják a közvéleményt.
  • Az igazán meredek állítások azonban a CNN politikai, ideológiai elköteleződésének fejtegetésekor hangzanak el.

CHESTER PÉLDÁUL ELÁRULJA, HOGY A BLM-MOZGALOM NARRATÍVÁJÁT TÁMOGATTÁK KÖZPONTI UTASÍTÁSRA, ILLETVE HOGY A MEGFELELŐ FELVÉTELEKKEL IGYEKEZNEK RÁTERMETTNEK, SPORTOSNAK MUTATNI JOE BIDEN AMERIKAI ELNÖKÖT. DE BESZÉL ARRÓL IS, HOGY LÉNYEGÉBEN

A CNN-NEK KÖSZÖNHETŐ, HOGY DONALD TRUMP REPUBLIKÁNUS EX-ELNÖK ELVESZTETTE A 2020-AS VÁLASZTÁSOKAT.

Az eset több etikai dilemmát is felvet. A fősodrú sajtót egyre több vád éri az ideológiai elköteleződés, a politikai balrahúzás miatt, a felvétel ezeket a kritikus hangokat igazolja. Az eset kedvező következménye lenne, ha a botrány a hitelesebb, középre pozicionált tájékoztatás felé mozdítaná el a mainstream médiát, beszédes ugyanakkor, hogy sem a magyar nyelvű, sem az angolszász sajtóban nem keltett nagy vihart az ügy.

A fősodor látszólag vonakodik a közvélemény elé tárni a sok szerkesztőségre nézve is kellemetlen ügyet.

Ráadásul nem ez volt az első alkalom, hogy a Project Veritas liberális szellemiségű szerkesztőségekről közöl kellemetlen anyagokat. A CNN-ről például már tavaly novemberben közöltek lejárató tartalmat, akkor a stáb értekezleteiről szereztek hangfelvételeket. Jeff Zucker, a vállalat elnöke a választási kampány hajrájában arra biztatta a szerkesztőséget, hogy a koronavíruson átesett Trump állapotát igyekezzenek rossz színben feltüntetni. Egy másik felvételen pedig Zucker azt kéri, hogy Joe Biden fiának, Hunter Bidennek korrupciógyanús ügyeit ne kezelje kiemelt helyen a hírcsatorna.  

Az ügy akkor sem ütötte meg a fősodor ingerküszöbét, részben viszont megmagyarázza a távolságtartást, hogy nem mindig lehet leleplezésként tálalni ezeket a felvételeket. Charlie Chestert például Tinderen megbeszélt randik sorozatával húzta csőbe a Project Veritas, ami nem csak szakmailag etikátlan, de megkérdőjelezi  az anyag hitelességét is. A társát kereső műszaki igazgató látványosan igyekezett megfelelni a provokatív kérdéseknek, felnagyítva a CNN-en belüli állapotokat. Ráadásul a gerilla újságírók sem objektivitásukról váltak híressé.

A PROJECT VERITAS MÉG AZ AMERIKAI JOBBOLDALI SAJTÓN BELÜL IS FEKETEBÁRÁNYNAK SZÁMÍT, ETIKÁTLAN MÓDSZEREIKKEL NEM EGYSZER AZ EGÉSZ SZAKMA MEGVETÉSÉT KIVÁLTOTTA.

A szerkesztőséget 2017-ben érte utol a legnagyobb botrány, akkor a The Washington Postról készítettek elő leleplező anyagot. A liberális szellemiségű Post egy republikánus szenátor molesztálási ügyei után nyomozott, amikor a Project Veritas munkatársa a politikus egyik korábbi áldozataként jelentkezett be a szerkesztőségnél. A beszélgetés során azonban a Post munkatársai gyanút fogtak, és az állítólagos áldozatot kezdték megfigyelni. A szerkesztőségek közötti kémjátszmából a Washington Post került ki győztesen, leleplezve a Project Veritasa kétes módszereit. Az ügy következtében több republikánus szervezet, konzervatív szerkesztőség elhatárolódott, voltak akik arra szólították fel követőiket, hogy a jövőben ne adakozzanak a szervezetnek. A Project Veritas ugyanakkor nem csak a szakma utálatát, de félelmét is kivívta magának. Erre utal, hogy – a gerillaújságírók jelentőségét némileg túlértékelve – a Post újságírói Pulitzer-díjat kaptak a jobboldali szerkesztőséget leleplező cikkeikért.

(Borítókép: A CNN stúdiója. Fotó: Alex Wong / Getty Images Hungary)

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére