Nincsen húsvét sonka nélkül

há • 2020. április 07., kedd •
Visszaesett a kereslet, a nyugdíjas vevők elmaradnak, de a minőségből nem engednek a szombathelyi húskereskedők. Védőfelszerelésben, a tavalyinál ötödével drágábban árulják a hagyományos sonkát húsvét előtt.
Nincsen húsvét sonka nélkül

Egykilónyi húsból körülbelül 80 dekányi sonka lesz a hagyományos érleléssel, ami ugyan növeli az árát, de nem enged ebből a minőségből az egyik nagy múltú szombathelyi húskereskedő hálózat vezetője. – A hagyományos sózással veszít a hús a nedvességtartalmából, így kisebb súlyú tiszta sonkát nyerünk ezzel az eljárással – tudtuk meg Hajszán Imrétől. Ő arra esküszik, hogy az egy hónapig tartó érleléssel, szárítással készült sonka való igazán az ünnepekre, és a törzsvevői is igazolják ezt, csak ezt keresik. Nem szívesen foglalkozik a gyorspácolású termékekkel. Azokba páclevet injektálnak, a súlyuk ettől jócskán – akár harminc százalékkal – megnő, és alig néhány nap alatt elkészülnek. A különbséget azonban zongorázni lehet.

Húsvét ide vagy oda, a járványhelyzet a húsbolt életébe is beleszól. – Bár a vevőkörünk zöme megmaradt, és jönnek, veszik a sonkát, a nyugdíjasok elmaradtak. Úgy látom, komolyan veszik az otthon maradást, mert a számukra kijelölt 9 és 12 óra közötti idősávban szinte egyetlen vásárlónk sincs. Emiatt csökkent a kereslet a tavalyi hasonló időszakhoz képest, mintegy 20 százalékkal alacsonyabb eladási számokra számítok – mondta a Frisss.hu-nak a kereskedő, hozzátéve, hogy így is durván 50 mázsa sonka kerül tőle most az otthonokba városszerte. Tegyük hozzá, tavaly óta a sertéshús ára is változott, ebben a kereskedésben is 20 százalékos áremelést voltak kénytelenek végrehajtani.

Egyelőre maradtak a bolti árusításnál. – Általában nehéz jó munkaerőt találni, így vigyázok a dolgozóimra. Megkapták a védőfelszerelést, minden előírást betartunk, és úgy látom, a vevőink is igénylik a személyes találkozást, hiszen a sonkát szeretik megnézni, egyelőre ez jól működik. Valaki a zsírosabb falatokat, más a soványabbat keresi, válogatni csak így lehet. A munkatársaimnak hálás vagyok, nem panaszkodnak, teszik a dolgukat, és bár kaptunk az élettől egy pofont ezzel a járvánnyal, át is értékeltük kicsit a helyzetet – mondta Hajszán Imre. Utalt rá, megbecsülik egymást mint munkavállaló és munkaadó, és amíg lehet, kiszolgálják a szombathelyieket.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére