Milyen megoldások léteznek utólagos hőszigetelésre?

szponzorált tartalom (x) • 2022. június 13., hétfő •
Az otthon megfelelő hőszigetelése az energiatakarékosság, illetve az ehhez kapcsolódó rezsiköltségek csökkentése végett egyaránt kiemelt fontossággal bír. Pontosan emiatt célszerű fontolóra venni az utólagos hőszigetelés lehetőségeit. A következőkben ebben igyekszünk segítséget nyújtani, összefoglalva a fontosabb kérdéseket és válaszokat.
Milyen megoldások léteznek utólagos hőszigetelésre?

A hőszigetelés típusai

Az utólagos hőszigetelés szempontjából népszerű a polisztirol és a kőzetgyapot – ezeket külső szigetelésre használják. A belső hőszigetelő anyagok közül az ásványgyapot a leggyakoribb választás – ez nem véletlen, hiszen ennek használata mellett érvként szól a kifogástalan hőszigetelő képesség, az egyszerű alkalmazás és a hosszú várható élettartam is. Ezt egyébként elsősorban a tetőtér szigetelésére használják, mivel ár-érték arányban verhetetlen.

A kedvezőbb ár miatt egyébként sokan hajlamosak a polisztirol alkalmazása mellett dönteni, de rögvest rátérünk arra, hogy az anyagiak mellett mi mindenre célszerű még gondolni a kivitelezés előtt.

Utólagos hőszigetelés: opciók és tulajdonságok

A szóba jöhető megoldások és azok tulajdonságainak ismerete igencsak célravezető még akkor is, ha laikusok vagyunk. Ennek oka, hogy az épület adottságainak függvényében akár 30-60% energiamegtakarítás is elérhető – persze csak akkor, ha jól döntünk. Amikor az egyes kivitelezési módok és szigetelőanyagok között mérlegelünk, célszerű olyan lehetőség mellett dönteni, amelyik a lehető legkevesebb bontással és rombolással jár. Minél gyorsabban kivitelezhető és tisztábban megoldható módozatot sikerül kiválasztani, a megvalósítás annál zökkenőmentesebb lehet.

Ezek a szempontok maradéktalanul érvényesülni tudnak egyébként az üveggyapot vagy az ásványgyapot hőszigetelést választva – persze azt szem előtt kell tartanunk, hogy külső vagy belső szigetelésre van szükségünk.  Emellett persze az árakkal is számolnunk kell. Kifejeztten jól járhatunk, ha egy tüzép helyett inkább körbenézünk az internet adta lehetőségek között, a webshopok ugyanis igen kedvező ajánlatokat kínálhatnak.

Az ár mellett a fő kulcsszó hőszigetelőképesség kell, hogy legyen. Mégpedig azért, hogy a végeredmény minél kedvezőbb hatásfokkal és minél hosszabb ideig szolgálja ki az igényeket. 

Hasonlóan lényeges kérdés az is, hogy milyen vastag legyen az utólagos hőszigetelés? Itt is több tényező együttes figyelembevétele javasolt. Ilyen például a szigetelésre váró épület jellege, a falszerkezet típusa és annak hőszigetelő képessége. Más és más vastagság kellhet például egy vasbeton vagy egy téglafal szigeteléséhez. 

A felsoroltak mellett a lábazatra is erősen javasolt gondolni akkor, amikor az utólagos hőszigeteléstől átütő eredményeket várunk. Ha egy mód van rá, a lábazat szigetelését sem érdemes kihagyni. Ha ugyanis ez kimarad, akkor hőhidak alakulhatnak ki nedvesedést és penészedést előidézve.

Keressünk szakembert!

Ha már ismerjük a megvalósítás lehetőségeit, fókuszálhatunk a szakemberkeresésre, amely során a fő kulcsszavak a szakértelem és a megbízhatóság. Egy hozzáértő, korrektül dolgozó szakember vagy csapat közreműködésével ugyanis nemcsak gyorsan, hanem kifogástalan eredménnyel valósulhatnak meg a terveink. 

Először tehát fel kell mérnünk az épület adottságait és párhuzamba kell ezeket állítani a megvalósítandó célokkal. Ezután döntésre kell jutni a szigetelőanyag kiválasztásáról, az alkalmazott technológiáról és a szakemberválasztásról. Mindez nagy falatnak tűnhet elsőre, de a megtérülés kárpótol majd: az utólagos hőszigetelés ugyanis akár néhány éven belül visszahozhatja az árát.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére