Meghalt II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg

• 2021. április 09., péntek •
99 éves korában meghalt Fülöp herceg - közölte a Buckingham-palota.
Meghalt II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg

A közleményben az olvasható, hogyŐfelsége, II. Erzsébet királynő mély gyásszal bejelenti, hogy szeretett férje, Őméltósága, Fülöp edinburgh-i herceg meghalt.

A közleményben azt is írják, hogy Fülöp herceg békés körülmények között távozott reggel a Windsor-kastélyban - írja a Sky News. 

A herceg temetéséről egyelőre nem közöltek részleteket, de a Sky News megjegyzi, hogy Fülöp kívánságának megfelelően, vélhetően királyi szertartás keretében búcsúztatják majd el.

Komoly szívproblémái voltak az elmúlt években és március 16-án engedték ki a kórházból a 99 éves Fülöp herceget.

A brit királynő férje február 16-án feküdt be a londoni VII. Eduárd Király Kórházába, az első hírek szerint fertőzés miatt.

FÜLÖP HERCEG JÚNIUSBAN ÜNNEPELTE VOLNA 100. SZÜLETÉSNAPJÁT, ÉS MÁR 2017 ŐSZÉN HIVATALOSAN VISSZAVONULT A KÖZSZEREPLÉSTŐL.

Fülöp herceget hazaengedik március 16-ánFORRÁS: AFP/GLYN KIRK

A herceg az elmúlt években több alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a mostani volt az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.

Komoly szívproblémái is voltak az elmúlt években. A legnagyobb riadalmat az okozta, amikor a herceget 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála, és a panasz okát szívkatéteres beavatkozással, valamint egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

A királyi ház legidősebb tagja volt

Fülöp a görög és a dán királyi családba született 1921-ben Korfu-szigetén. Miután családját száműzték az országból Fülöp Franciaországban, Németországban és Nagy-Britaninában végezte el tanulmányait, majd 1939-ben, 18 évesen belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe. A II. világháború alatt az Indiai-óceánon és a Földközi-tengeren teljesített szolgálatot. 

ERZSÉBETTEL 1934-BEN TALÁLKOZTAK ELŐSZÖR, 1939 JÚLIUSÁTÓL KEZDTEK LEVELEZNI EGYMÁSSAL.A II. világháború után Erzsébet apja,

VI. György engedélyt adott Fülöpnek, hoyg feleségül vegye a hercegnőt, az esküvőjüket 1947. november 20-án tartották meg. 

Az eljegyzés bejentése előtt Fülöp lemondott a görög és dán királyi címeiről, brit állmapolgár lett, és felvette a Mountbatten nevet. Amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett, visszavonult az aktív katonai szolgálattól, 1957-ben pedig hivatalosan is brit herceg lett.

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyereke született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg. 

Fülöp a királyi ház legidősebb tagja volt, és ő szolgált a leghosszabb ideig házastársként egy brit uralkodó mellett.


Forrás: origo.hu
Kép: AFP/ADRIAN DENNIS

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére