Megérkezett a kompenzáció fennmaradó része - A zanatiak örülnek a leendő bicikliútnak

• 2022. január 14., péntek •
Örömmel fogadták a megépítés előtt álló kerékpárút hírét a zanatiak, akikkel a városrész egyik forgalmas pontján találkozott dr. Hende Csaba csütörtökön. A képviselő a forrás megszerzésének hátterét ismertette a lakókkal.
Megérkezett a kompenzáció fennmaradó része - A zanatiak örülnek a leendő bicikliútnak

Megérkezett a tavaly megítélt kormányzati kompenzáció fennmaradó, 300 millió forintos része is Szombathelyre. A pénz főként a zanatiak életét könnyíti majd meg: ebből épülhet meg a keleti városrész régóta hiányzó kerékpárútja, amely biztonságossá teszi számukra a közlekedést. A hírrel dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő a helyieket is felkereste, akikkel a forrás megszerzésének részleteit is megvitatta. - Összesen 1 milliárd 205 millió forintnyi fejlesztési kompenzációt kapott Szombathely tavaly a kormánytól különböző beruházásokra, amely immár  teljes egészében megérkezett. Ennek része a zanati kerékpárútra szánt összeg is - mondta a képviselő, és az előzményeket ismertette.

Reagált a sokat hangoztatott ellenzéki felvetésre is, miszerint Szombathelytől pénzt vont el a kormány, és kompenzációt pedig nem adott. - Emlékeztetnék, hogy miután a munkahelyek megőrzése érdekében a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét a cégeknél hagyták, a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések esetében adóerő-képesség függvényében mérlegelt a kormány, és így tesz idén is, hogy kinek van szüksége a működés fenntartásához pótlólagos forrásra. Így kapott az ellenzéki vezetésű Pécs és Szeged, vagy Miskolc is. Az adómérséklés a nagy multinacionális cégekre nem vonatkozott, tehát az ilyenekkel rendelkező nagyvárosok, mint a kormánypárti vezetésű Győr, Veszprém vagy Székesfehérvár nem kapott működésre kompenzációt, mert nem volt rá szükség. Ide tartozik Szombathely is. Az intézkedés azonban nem elvonás volt, hanem adócsökkentés - szögezte le. - Aki ez ellen ágál, és aláírást gyűjt, az növelni akarja az adókat. Ez következik Szombathelyen, miután a városvezetés bejelentette a tervezett akcióját - figyelmeztetett dr. Hende Csaba.
Hozzátette: a kormány korrekt módon, a lehetőségek figyelembevételével kompenzálta Szombathelyt, és ennek köszönhető, hogy most megvalósul a zanati kerékpárút.

Lakossági felvetésre szóba került még, hogy szükség lenne zebrára a főúton, és egy sebességmérőt is szívesen látnának a helyiek, hogy a száguldozókat lassításra kényszerítsék. Előbbi városi önkormányzati hatáskör, a képviselő reméli, hogy az illetékesek megoldják a problémát, ezt szorgalmazni fogja; utóbbi javaslatot pedig a rendőrség forráshiány miatt egyelőre elutasította, talán nem végleg. Dr. Hende Csaba azt mondta, hogy napirenden tartja az ügyet, és igyekszik elérni, hogy sebességmérőt szereljenek fel. Volt, aki a Tescónál lévő körforgalmon keresztülhaladó teherautókra panaszkodott, számára megnyugtatásul a képviselő elmondta, hogy előkészítés alatt van a 86-os út Egyházasrádócig történő négysávosítása úgy, hogy a teherforgalom már be sem jön ebbe a körforgalomba, mert Nemesbődnél leágazik majd az út. A tervek megvannak, még néhány év, mire a megvalósítás elindulhat. Beszélt az elkészült és a még megépítés előtt álló környékbeli kerékpárutakról, és kihangsúlyozta: ezekért a célokért harcolt, és harcol a jövőben is.

Újságírói kérdésre, mely azt firtatta, a fejlesztésre adott kormányzati kompenzáción túl várható-e szabadon felhasználható pénz érkezése Szombathelyre, dr. Hende Csaba kifejtette: a város működésére pénzt szerezni polgármesteri feladat, tehát a polgármester és a városvezetés személyes felelőssége az, hogy a város pénzügyi működőképességét biztosítsa. Ugyanakkor nem zárkózott el attól, hogy segítsen a jövőben, ám alapvetően nem országgyűlési képviselői feladatról van szó, hiszen az önkormányzat a kormánnyal közvetlen kapcsolatban áll - jegyezte meg.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére