Járni sem tud már, vérre van szüksége a 14 éves élsportoló Boginak

metropol.hu • 2023. május 29., hétfő •
Bogi keményen edzett, hogy olimpiai bajnok legyen, de a teste nem bírta tovább: nem tud lábra állni. Édesanyja mindent megtesz, hogy segítsen lányának.
Járni sem tud már, vérre van szüksége a 14 éves élsportoló Boginak

A 14 éves Bartha Boglárka szeme előtt csak egy cél lebegett: ritmikus gimnasztika olimpiai bajnok akart lenni. Két éve azonban a teste nem bírta tovább a megfeszített edzéstervet és egyszerűen nem tudott többet lábra állni. Bogi édesanyja, Choma Krisztina mindent megtesz érte, hogy lánya visszakapja korábbi életét.

Bogi élsportoló lett

"Négy hónapos terhes voltam, amikor egyedül maradtam vele és azóta egyedül nevelem" - kezdte az egészségügyben dolgozó Krisztina a Borsnak. 

Mozgékony és hajlékony volt, nagy mozgásigénnyel. Kétévesen kezdett el balettozni. Az egyik gyermekkori barátnőm ritmikus gimnasztika edző, hozzá négyéves korától kezdett járni. Bogi eléggé kitűnt a tömegből. Országos bajnok lett rögtön az első versenyén

 - mesélte büszkén az anyuka, aki Pestszentlőrincen él lányával. Bogi időközben élsportoló lett és nagy álma volt, hogy olimpiai bajnok legyen. A kislány heti hat alkalommal, edzésenként négy órát gyakorolt, Krisztina pedig megbízott lánya edzőjében. 

Az anya az edzőt hibáztatja

A 14 éves lány végtagjai azonban időközben fájni kezdtek, végül már járni sem tudott és orvoshoz kellett vinni. Két évvel ezelőtt megállapították, hogy sérülésből adódó combcsontfej-nekrózisa van.

Az édesanya szerint a lánya edzőnője nem fordított megfelelő időt a lazításra, pedig egyéni edzésterve volt, amiért nem keveset fizettek.

Krisztina minden követ megmozgatott, hogy minél hamarabb műteni tudják Bogit. A több millió forintos beavatkozás előtt azonban vérre van szüksége. 

Bogi orvos szeretne lenni

Anya és lány mindig csak egymásra számíthattak, nincs ez másképp ebben a nehéz időszakban sem.

Nekem a lányom ad erőt, hogy sikeresen túllegyünk ezen az egészen és boldog legyen: végre meggyógyuljon, visszakapja az életét, újra tudjon járni. Ezek nagyon nagy dolgok nekünk

 - mondta meghatódva Krisztina. "Bogi nem fog tudni sport nélkül élni, már most megálmodta, hogy lovagolni akar. Kitűnő tanulóként orvos szeretne lenni, méghozzá ortopéd traumatológus, hogy olyan gyerekeken tudjon segíteni, mint ő."

Vérre van szüksége a 14 éves lánynak

Június 19-én lesz a lányom csípőprotézis műtétje, egészen pontosan 10 óra harminc perckor, akkor kérem az országot, hogy ezért szurkoljon, addig meg remélem, rengeteg vért kapunk még 

- mondta bizakodva az édesanya.

Az irányított véradáshoz szükséges adatok a metropol.hu eredeti cikkében megtalálhatók.

közösség

további frisss

lap tetejére