Itt az USA javaslata: Európa szálljon be Ukrajna támogatásába havi 1,5 milliárd dollárral

mandiner.hu • 2022. október 03., hétfő •
Ukrajna hosszú távú támogatását szeretnék elérni az amerikaiak.
Itt az USA javaslata: Európa szálljon be Ukrajna támogatásába havi 1,5 milliárd dollárral

Az Egyesült Államok lerakott egy hosszútávú civil – vagyis nem katonai kiadásokra, hanem az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatás működtetésére szolgáló – finanszírozási tervet szövetségesei elé – erről a Telex ír a Bloomberg vasárnapi cikke alapján. A terv szerint az USA havi 1,5 milliárd dollár értékű segélyt vállal, de ugyanilyen mértékű támogatást kér európai szövetségeseitől is.

Hozzátették: a Nemzetközi Valutaalap számításai szerint

Ukrajnának havi 5 milliárd dollárra lenne szüksége

az alapvető állami feladatok ellátásához és a gazdaság működtetéséhez – ehhez képest Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint az augusztusi 4,7 milliárd dollár után szeptemberben már csak 2 milliárd dollár támogatás folyt be a kijevi államkasszáb, írják.

Hangsúlyozták: a Bloomberg kormányzati forrásai szerint a Biden-kormányzat keményen lobbizik azért, hogy az Európai Unió határozottabban teljesítse vállalásait (a ténylegesen kifizetett támogatások milliárdokkal vannak elmaradva a vállalt összegektől, írják). Emlékeztettek: az EU 9 milliárd eurónyi segélyről döntött a nyáron, ebből azonban 3 milliárd folyósításának formájáról még mindig vita zajlik, 5 milliárd folyósítása folyamatban van, és csak 1 milliárd eurót sikerült ténylegesen kifizetni.

Az október elején Csehországban tartandó uniós csúcs napirendjén az újabb szankciók mellett szerepel az, teszik hozzá, hogy

a 2023-as évben az EU összesen 38 milliárd dollárt különít el Ukrajna számára az uniós költségvetésből.

A Bloombergnek nyilatkozó uniós diplomaták egy része „rettentő frusztrált” az európai uniós döntéshozatal lomhasága miatt, és azt állítják, a tél közeledtével és az energiaválság kézzelfogható jeleinek szaporodásával „egyes tagállamok” még jobban elkezdték halogatni a vitás ügyek lezárását, írják.

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

közösség

további frisss

lap tetejére