Így mondtak köszönetet a zalaegerszegiek – Balaicz Zoltán az Év polgármestere

• 2021. szeptember 13., hétfő •
Szakmai felkészültség, tudás, tapasztalat, és élő kapcsolat a lakossággal – többek között ezek teszik jó polgármesterekké a városvezetőket. 2021-ben Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg első embere érdemelte ki az Év polgármestere címet, aki szerint ma könnyű fejlesztési forráshoz jutni, csak jó ötletek és együttműködési készség kell hozzá, ami akár ellenzékből is lehetséges.
Így mondtak köszönetet a zalaegerszegiek – Balaicz Zoltán az Év polgármestere

26. alkalommal került sor múlt héten a Városi Polgármesterek Találkozójára, ahol átadták az Év polgármestere, az Év alpolgármestere és az Év jegyzője elismeréseket. Idén Zalaegerszeg első embere, Balaicz Zoltán érdemelte ki az Év polgármestere elismerést, ebből az alkalomból kérdezte őt a Frisss.hu:

- 2008-ban elődöm, dr. Gyimesi Endre már volt az Év polgármestere, 2016-ban pedig dr. Kovács Gábor főjegyzőnk kapta az Év jegyzője díjat. Különlegesség, hogy Zalaegerszeg immár kétszer adta az év polgármesterét az országnak. A díj odaítélését országos szavazás előzi meg, és minden esztendőben más-más városban rendezik meg az átadó eseményt. Idén Szarvas adott otthont a rendezvénynek, jövőre Komáromban lesz a rangos találkozó. Bár jólesik az elismerés, tudom, hogy nem csupán nekem szól: egy közösség, egy csapat városépítő munkájának szól, és talán egy picit minden zalaegerszeginek is – jegyezte meg lapunknak Balaicz Zoltán.

S hogy mire a legbüszkébb? – Amikor 2014-ben polgármester lettem, a legfontosabb feladatunknak a képviselő-testülettel a gazdaságfejlesztést tartottuk. A 2010-es évek elején nem volt könnyű helyzetben Zalaegerszeg, kezelni kellett a munkanélküliség problémáját, ebben kellett leginkább előrelépni, amihez komoly összefogásra volt szükség a kamarával, a vállalkozásokkal, és ez sikerült is.

Most ott tartunk, hogy azóta több mint 4000 új munkahely jött létre a városban, és a regisztrált álláskeresők aránya 3 százalék alá csökkent.

Közben folyamatosan kezdődnek az újabb és újabb beruházások, éppen a múlt héten került sor a Rheinmetall gyár bokrétaünnepségére és a Metrans közúti logisztikai központjának alapkőletételére, de több más helyszínen is fejlesztések zajlanak. A járműipari tesztpálya önmagában is kutatásfejlesztési és innovációs mágnesként vonzza a befektető cégeket. Azt gondolom, nemcsak hogy jó irányba indultunk el, de a mostani kilátásaink is pozitívak a jövőre nézve – fogalmazott a zalaegerszegi polgármester, aki elmondta azt is, hogy a sikerért sok mindenkivel kell közösen dolgozni. – Van egy külső és egy belső együttműködési kényszer, amely lehet örömteli, de lehet nehézkes is, ez hozzáállás kérdése, és persze attól is függ, hogy a másik fél hogyan fogadja a helyzetet. A belső együttműködési kényszer a képviselő-testületre, a helyben működő civil szervezetekre, cégvezetőkre vonatkozik, és azt kell mondanom, velük pozitív a tapasztalat, nagyon jó az együttműködés.

Sikerült kialakítani egy olyan korrekt viszonyt, amelyben elsősorban azt nézzük, hogy hogyan tudjuk egymást segíteni Zalaegerszegért,

mi az, ami összeköt, nem pedig azt, hogy mi az, ami szétválaszt. Ki kell emelnem, hogy helyben az ellenzékkel is jó az együttműködés, és alapvetően a fő célok érdekében együtt tudunk dolgozni. A közgyűléseken 70 százalékban egyhangú döntések születnek, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, ami azt mutatja: igenis van, hogy az országos politikát félre lehet tenni. Ami a külső együttműködést illeti: óhatatlanul fontos és szükséges a kormányzattal való jó viszony. Persze ezt más ellenzékből, és más kormánypárti pozícióból kezelni, de

én abban hiszek, hogy ellenzékből is lehet jó együttműködést kialakítani.

Volt már erre példa Zalaegerszegen is, 2002 és 2010 között más színezetű volt a városvezetés és a kormány. Most kétségtelenül könnyebb dolgunk van, és ha ez a jó viszony megvan, és értelmes, támogatható programokkal és fejlesztési elképzelésekkel keressük fel a minisztériumokat, akkor könnyű ma forrást szerezni, és ezeket a forrásokat valóban jövőbe mutató módon lehet elkölteni.

A zalai megyeszékhely polgármestere kérdésünkre elmondta még: minden kitüntetés egyfajta visszaigazolás, így jólesnek az állami vagy a szakmai szervezetek által odaítélt díjak, de

a legnagyobb öröm az, ha olyanok ismerik el az ember munkáját, akikért dolgozik.

- Ez esetben a szavazás országos szintű volt, és Zalaegerszegről is nagyon sokan támogattak, így ez most különösen jólesik. Óhatatlanul az eddigi erőfeszítések megkétszerezésére ösztökél. Azon fogok munkálkodni, hogy ezután is gondos gazdaként, alázattal szolgáljam a szülővárosomat – fűzte hozzá Balaicz Zoltán.

Képek: Balaicz Zoltán Facebook-oldala

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére