Halálos szövődményeket okozhat a milliók által szedett koleszterincsökkentő

origo.hu • 2023. október 01., vasárnap •
A sztatinokat szedő páciensek egy olyan életveszélyes állapotnak vannak kitéve, amely az arc izmainak gyengülését okozzák – figyelmeztetnek az egészségügyi szakértők.
Halálos szövődményeket okozhat a milliók által szedett koleszterincsökkentő

A sztatinok, más néven HMG CoA-reduktáz gátlók a koleszterin és triglicerid csökkentésére szolgáló gyógyszerek, melyek általában 20-50%-kal csökkentik az olyan szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint a szívinfarktus és a szélhűdés.

A KOLESZTERINCSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREKET SZEDŐ BETEGEK MYASTHENIA GRAVISRÓL (EGY RITKA IZOMGYENGESÉGGEL JÁRÓ AUTOIMMUN BETEGSÉG - A SZERK.) SZÁMOLTAK BE LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSKÉNT

A MEDICINES & HEALTHCARE PRODUCTS REGULATORY AGENCY (MHRA) SZERINT.

A jelentések szerint a fenti mellékhatást egyelőre „nagyon kis számban" tapasztalták, de az alacsony számok ellenére az egészségügyi testület azt tanácsolja a betegeknek, hogy legyenek tisztában az állapot tüneteivel, amelyek közé tartozik a lógó szemhéj és a beszédzavar.

Az egészségügyi szakemberek azt mondták az orvosoknak, hogy tájékoztassák a pácienseiket arról, hogy milyen tüneteket kell keresniük, és amennyiben fennáll a myasthenia gravis gyanúja, azonnal hagyják abba a gyógyszer szedését - írja a Life.hu-ra hivatkozva az origo.hu.

Kép: illusztráció

közösség

további frisss

lap tetejére