Gazdája bántalmazta, a Magyar Honvédség magához vette, és bombakereső kutyává képezi ki

origo • 2021. december 26., vasárnap •
Az állatvédők által megmentett bántalmazott kutyát vett magához és robbanóanyag-kereső kutyává képez ki a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede.
Gazdája bántalmazta, a Magyar Honvédség magához vette, és bombakereső kutyává képezi ki

A honvédség tűzszerész ezrede a Facebook osztotta meg Logan karácsonyi történetét. A belga juhászkutya körülbelül másfél éve született egy magyarországi szaporítónál. Az állat egy Nógrád megyei településre került egy olyan gazdához, aki bántalmazta. 

AZ EGYIK ÁLLATVÉDŐ ALAPÍTVÁNY MUNKATÁRSAI NYÁRON VITTÉK EL A HELYSZÍNRŐL A ROSSZ ÁLLAPOTBAN LÉVŐ KUTYÁT. 

A honvédségi videóban Janicki Mónika, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója elmondta, hogy augusztusban adták át nekik a bántalmazó környezetből kiemelt belga juhászkutyát. Pénzes Lilla, a Rex Kutyaotthon Alapítvány állatgondozója azt mondta, 

MÉG NEM LÁTOTT OLYAN KUTYÁT, AMELYIK LOGANHEZ HASONLÓ GYORS TEMPÓBAN - GYAKORLATILAG KÉT NAP ALATT - KIJÖTT ABBÓL A LELKIÁLLAPOTBÓL, AMELLYEL BEKERÜLT A BUDAPESTI TELEPHELYÜKRE. 

Amikor a kutya gazdikeresővé vált, meg is érkezett a megkeresés az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől, amely szerint szívesen megnéznék, letesztelnék a kutyát. Először Németh Balázs főtörzsőrmester, az ezred kiképző altisztje szemlélte meg Logant és el is vitték egy 30 napos alkalmassági vizsgálatra az alakulat telephelyére.

Németh Balázs főtörzsőrmester elmondta, a tesztidőszak alatt felmérték, hogy Logan rendelkezik-e a szükséges képességekkel, személyisége alkalmas-e arra, hogy a jövőben robbanóanyag-kereső kutyaként teljesítsen szolgálatot. Például 

INGERGAZDAG KÖRNYEZETBEN, BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOKBAN FIGYELTÉK A MAGATARTÁSÁT, VISELKEDÉSMINTÁIT KÜLÖNBÖZŐ GENERÁLT SZITUÁCIÓKBAN. 

Megnézték, hogy fél-e a magasságtól vagy a mélységtől, különböző talajtípusoktól. Figyelték azt is, hogy milyen reakciót mutat a zajokra városi környezetben. Logan nagyon jól vette az akadályokat, alkalmasnak bizonyult arra, hogy megkezdje a kiképzést.

Kép forrása: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebook oldala

A korábban bántalmazott Logan számára 2022 márciusában indul majd a tanfolyam, amelynek végeztével robbanóanyag-kereső kutya lesz belőle. Logan az idei karácsonyt már a Magyar Honvédségnél tölti szerető és törődő környezetben - hangzott el a videóban. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére