Felavatták és elnevezték a szombathelyi vívócsarnokot

sd • 2020. szeptember 28., hétfő •
Az újonnan átadott létesítmény a városi vívósport legnagyobb alakjának, Komatits Józsefnek a nevét viseli.
Felavatták és elnevezték a szombathelyi vívócsarnokot

Hosszú és patinás múltra tekint vissza a szombathelyi vívósport. Az 1930-as évek után, 40-50 esztendővel később a sportág második aranykorát élte a vasi megyeszékhelyen. 1976-ban a Haladás Rohonci úti sporttelepén a fedett lelátó alatti részen elkészült az állandó vívóterem, itt saját otthona lett a szakosztálynak. Az igazolt vívók létszáma meghaladta a 150-et. Az országos sportági rangsorban a vidéki első helyen a Haladás VSE vívószakosztálya állt. A kor emblematikus személyisége Komatits József válogatott tőröző volt, a legeredményesebb szombathelyi vívó, aki edzőként is sokat tett a sportágért. 1976 többszörösen is fontos évnek számított, hiszen Komatits a montreali olimpián csapat- és egyéni kerettagként képviselte a szombathelyi vívást - csapatban hetedik, egyéniben kilencedik lett. A világranglistán a 13. helyen zárta az esztendőt. Így nem véletlen, hogy a pénteken átadott új szombathelyi vívóterem az ő nevét viseli.

Hosszú út vezetett a létesítmény megvalósulásáig. De a korábbi puritán körülmények ellenére is olyan jelentős sportolókat nevelt ki a szombathelyi vívóműhely, mint Bende Bencét és Bakos Bálintot, akik már nemzetközi nagyversenyken is letették névjegyüket. Mindezek fényében azt mondhatjuk, hogy kijárt már egy új, korszerű, a 21. századi igényeknek megfelelő otthon a szombathelyi vívóknak. A létesítmény háttértörténetét Babós Csaba, a Szombathelyi Vívóakadémia SE elnöke ismertette a csarnok átadási ünnepségének résztvevőivel. A beruházást segítette az előző városvezetés, valamint a Magyar Vívószövetség több mint 158 millió forinttal támogatta a projekt megvalósulását.
- Jelenleg a kezdő csoportunkban 32 gyermek vív, de még várhatóak új palánták, hiszen szeptember a toborzás hónapja. Összességében azt mondhatom, hogy elkezdődött egy felfutása a szombathelyi vívóéletnek. Szép számmal, mintegy hetvenen vesznek részt diákok a sulivívó programunkban három helyi iskolában, őket szeretnénk majd becsatlakoztatni az egyesületbe, hogy itt folytathassák a vívással való ismerkedést. Most még abban a szakaszban vannak, amikor megkedvelik a fegyverekel való hadonászást, amiből egyszer talán vívás is lesz - bizakodott a szombathelyi egyesület elnöke, és hozzátette, hogy a fiatalok mellett veteránjai és hobbivívói is vannak a klubnak.

- Magam is igazolt vívóversenyző vagyok a mai napig, így a szívemhez igazán közel álló beruházásról van szó - kezdte köszöntőjét Vitályos Eszter, a Magyar Vívószövetség elnökségének tagja, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. Úgy folytatta: nem sok olyan egyesület és sportág van Magyarországon, amelynek a múltja több mint 150 évre nyúlik vissza, de ez így van Szombathelyen. - Egy igazi magyar sors volt az önök sorsa is, hiszen a szép sikerek után jöttek a történelem viszontagságai, majd ismét szebb idők köszöntöttek a sportágra. Nagyon jó érzés látni azt, amikor a sportélet képviselői, a helyi civilek, a város és a kormány elképzelései találkoznak, mert egészen biztos, hogy abból valami rendkívüli születik. Egy olyan beruházás valósult meg többféle forrásból, amely nemcsak a környékbeli iskolák és Szombathely életét teszi gazdagabbá, hanem az egész régió egyik legjelentősebb centruma lesz - vélekedett Vitályos Eszter államtitkár. 

Amikor a Magyar Vívószövetség elnöke először lépett az egykori EPCOS iparterületre, kétségei támadtak afelől, hogyan lehet átalakítani egy gyárépületet vívócsarnokká, de ugyanakkor bízott benne, hogy az álom megvalósul. Csampa Zsolt felidézte a kormány 2012-es elhatározását, miszerint a sportot stratégiai ágazattá nyilvánította, ami később a gyakorlatban is visszaigazolódott.
- Ami a jövőképet illeti, mindig arra kérem a vívókat, edzőket, vezetőket, hogy merjünk nagyot álmodni. Ha azon gondolkodunk, és azt akarjuk megfogalmazni, hogyan lesz utánpótlása a magyar vívásnak, arra Szombathely a példa, hiszen az iskolai víváson keresztül létre lehet hozni a sportág helyi utánpótlásbázisát. Abban bízom, hogy az az együttműködés, ami 2013-ban elkezdődött a város és a helyi vívósport között, a jövő nemzedékének is szól. Remélem, hogy jövőre lesz olimpia, majd azt követően olyan korosztályos versenyek, amelyeken a szombathelyi vívók a magyar válogatott tagjaiként tudnak szerepelni - fogalmazott Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére