Elképesztő! A cigarettával azonosítanák a szénhidrát egészségkárosító hatását

frisss.hu Forrás: Ripost • 2016. március 14., hétfő •
Meglepő eredmények születtek a szénhidrát rossz hatásairól.
Elképesztő! A cigarettával azonosítanák a szénhidrát egészségkárosító hatását

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a finomított szénhidrátok 49 százalékkal növelik a tüdőrák kialakulásának esélyét.  Azok az élelmiszerek, amelyeknél magas a glikémiai index, és gyorsan megemelik, majd visszaejtik a vércukorszintünket, jelentősen növelik a tüdőrák kialakulásának esélyét. Ilyen élelmiszerek például a fehér kenyér, a kukoricapehely, a zsemle és a puffasztott rizs is.

A kutatások szerint a finomított szénhidrátok fogyasztása után az inzulinszint megemelkedik. Ennek hatására pedig az inzulinszerű növekedési faktor mennyisége is növekszik. Ezzel a növekedéssel hozható párhuzamba a tüdőrák kockázatának emelkedése.

A texasi egyetem kutatói összesen 1905 tüdőrákos beteget vizsgáltak, akiknél nemrégiben diagnosztizálták a betegséget. A kutatás vezetője, Dr. Stephanie Melkonian beszámolója szerint a finomított szénhidrátok fogyasztóinál nagyjából kétszer akkora az esély a tüdőrák kialakulására, mint azoknál, akik nem fogyasztanak ilyen élelmiszereket.

Érdekes, hogy a nemdohányzó szénhidrát-fogyasztók nagyobb veszélyben vannak, ugyanis a dohányzók esetében csak 31 százalék volt a kockázat növekedése. A szakértők szerint érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen ezek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Tészták esetében a teljes kiőrlésű és szénhidrát-csökkentett változatokat javasolják.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére