Egyre drágábbak lehetnek a szombathelyi lakóingatlanok és garázsok

• 2021. október 18., hétfő •
Egyelőre még bátortalanul lépkednek felfelé az eladósorban lévő lakóingatlanok átlagárai Szombathelyen, de a jövőben nagyobb mértékű drágulásra is számítani lehet – derül ki az ingatlannet.hu legfrissebb elemzéséből.
Egyre drágábbak lehetnek a szombathelyi lakóingatlanok és garázsok

Tartják magukat az árak, zuhanásról szó sincs!

Továbbra sem beszélhetünk tartós árcsökkenésről a szombathelyi ingatlanpiacon. Sőt, még szimplán árcsökkenésről sem. Kisebb mértékű áremelkedésről viszont annál inkább. 

Év eleje óta az egyes lakóingatlantípusok közül a családi házak drágultak a legkevésbé. Egy négyzetméter átlagára mindössze 10 ezer forinttal lett magasabb, melynek következtében szeptemberben 420 ezer Ft/m2 lett az átlagos négyzetméterár. A panellakások már átlag 6%-os drágulást tudhatnak maguk mögött, míg a téglalakások áremelkedése átlag 8%. Panellakást így 350 ezer Ft/m2, téglalakást pedig 580 ezer Ft/m2 kínálati áron hirdettek meg az eladók.


Mibe éri meg jobban befektetni?

Ha kifejezetten befektetési céllal hajtunk végre ingatlanvásárlást, akkor érdemes megnézni azt, hogy az árak hogyan alakultak a közelmúltban, és hogyan fognak alakulni a közeljövőben. Persze lényeges, hogy mit kapunk most a pénzünkért, de lényegesebb szem előtt tartanunk azt, hogy mennyi lehet a nyereség.

Mint az a fenti diagramon ábrázolva van, Szombathelyen idén eddig a téglalakások drágultak a legnagyobb mértékben. Emellett azonban a szombathelyi családi házaknak is érdemes figyelmet szentelnünk, hiszen nyár közepe óta meredeken felfelé ívelő tendenciát mutatnak. A jövőt illetően pedig a házak továbbra is népszerűek lehetnek a vásárlók körében, ami további áremelést vetít előre.

Bár az összes lakóingatlan-típus közül a panelek átlagára a legkedvezőbb (70 ezer Ft/m2-rel olcsóbbak a családi házaknál, és 230 Ft/m2-rel olcsóbbak a téglalakásoknál), hosszú távon nem a legjobb befektetési lehetőség. Átlagos négyzetméteráruk régóta stagnál, és semmi nem indokolja a jövőbeli látványos drágulásukat sem. Viszont ha valaki az utolsó otthonát szeretné megvásárolni, és a legtöbbet szeretné kapni a pénzéért, akkor egy panellakás megfelelő választás lehet.

 

Nemcsak egy ingatlan, egy garázs is lehet jövedelmező befektetés

A saját otthon megléte mellett a legtöbben saját autóra is vágynak, éppen ezért egyre több személygépjármű elhelyezésére van szükség. Az, hogy egész éjszakára vagy több órára közterületen parkoljunk, arra kevés az esély (az ingyenességről nem is beszélve), éppen ezért egyre többen döntenek a garázs bérlés mellett. 

Befektetési szempontból természetesen a legjövedelmezőbb lokáció a belváros, illetve a fizetős parkolási zónák. Budapesten például egy 5%-os nettó hozamot is magunkénak tudhatunk még a legrosszabb esetben is. A magasabb fajlagos hozam mellett a garázsok mellett szól az is, hogy alacsonyabb befektetés szükséges hozzájuk. Ráadásul az ingatlanárakkal szemben a garázsok ára nem követ ciklikusságot, és a felújításukra sem kell költeni. A növekvő kereslet pedig növekvő árakat eredményez, akár eladásról, akár kiadásról beszélünk.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére