Ebéd a frontvonalra - mindennap

há • 2020. március 23., hétfő •
Ingyenebédet szállít hat étterem, és a szervező is főz mostantól a szombathelyi mentőkre. A frontvonalban dolgozó orvosok és egészségügyisek nemcsak a fertőzésveszélynek vannak mindenkinél jobban kitéve, hanem a műszakjuk is egyre hosszabb és nehezebb. Van, aki napokig haza sem megy. Egy civil kezdeményezés nyomán most hosszú távra megoldott az étkezésük az állomáshelyükön.
Ebéd a frontvonalra - mindennap

Egyre több hívás érkezik a mentőkhöz, és nem csupán a koronavírus-fertőzések miatt. Sokszor elsőként találkoznak a beteggel, fokozott veszélyben vannak, miközben egyre nagyobb szükség lesz a munkájukra. Egy szombathelyi civil akció most az ő helyzetükön könnyít, mégpedig azzal, hogy leveszi az otthoni ebédfőzés vagy ételrendelés terhét a vállukról. A szerveződés terepe a közösségi média, ott is a sokakat tömörítő, számos hasonló akciót bonyolító Szombathely összefog! elnevezésű csoport.

Mák Dóri ötlete volt az egész heti menükiszállítás. – A mentőkkel beszélgetve kiderült számomra, hogy alig tudnak két műszak között hazamenni, és bonyolult megoldaniuk a főzést. Egyre több időt elvesz a járművek, ruhák fertőtlenítése, emiatt nehezebb és összetettebb is a munkájuk most – mondta megkeresésünkre az akció kezdeményezője, aki felhívott néhány éttermet, mások maguk jelentkeztek a felhívására, így gyorsan összeállt a heti beosztás. Elsőként tett felajánlást a nagy múltú, Jókai utcai étterem. Üzletvezetőjük számára nem volt kérdés, hogy segítenek. – Hétköznaponként 25 adag ebédre van szükség a mentőállomáson, ennek megfőzését és kiszállítását ingyen vállaltuk hétfőnként. Egyébként is átálltunk a kiszállításra, így szolgáljuk ki a vendégeket most, és úgy éreztem, hogy a magunk eszközeivel nekünk is tennünk kell valamit ebben a helyzetben – fogalmazott Szvoboda Bence. Munkatársai délután 1 órakor vitték ki a hétfői menüt a mentőknek, és a hét további napjaiban is így tesz majd egy-egy szombathelyi étterem. Mák Dóri és Varga Ádám szombaton süt-főz rájuk – tudtuk meg.

Hétvégén is meleg ebédet kapnak az egészségügyi dolgozók a mentőállomáson, akkor napi 32 adagot juttat el hozzájuk egy-egy vendéglátóhely. A mentők ruházatának mosását is segítik civilek: mosógép, szárítógép beszerzése van folyamatban adományokból, hogy ne otthon, hanem az állomáson tisztíthassák használt, kórokozókkal szennyezett ruházatukat.

A kezdeményezés nem merül ki ennyiben, szintén Mák Dóri szervezi a kórház műszerbeszerzéseinek támogatását, aki adományozni szeretne ehhez, a Szombathely összefog! csoportban megtalálja a tudnivalókat.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére