Döntött az Európai Bizottság: nem sért szankciót, ha utalunk a Gazpromnak

• 2022. május 17., kedd •
Az Európai Bizottság egy friss tanulmányban ismerteti, hogy az uniós vállalatok hogyan fizethetnek az orosz gázért anélkül, hogy azzal megsértenék az Oroszországgal szembeni szankciókat. Moszkva azt követeli, hogy a külföldi vevők rubelben fizessenek a gázért. Brüsszel tisztázta, hogy tehetik ezt meg.
Döntött az Európai Bizottság: nem sért szankciót, ha utalunk a Gazpromnak

Az Európai Bizottság az uniós országokkal megosztott egy frissített iránymutatást. Ebben megerősítette a korábbi tanácsát, miszerint az uniós szankciók nem akadályozzák meg a vállalatokat abban, hogy számlát nyissanak egy kijelölt banknál, és így rubelben fizessenek az orosz gázért. Azzal a feltétellel, hogy ezt a meglévő szerződéseikben megállapított pénznemben teszik.

AZ EURÓPAI VÁLLALATOK SZINTE VALAMENNYI SZERZŐDÉST A GAZPROMMAL EURÓBAN VAGY DOLLÁRBAN KÖTÖTTÉK.

Oroszország korábban leállította a gázszállításokat Lengyelország és Bulgária számára, mert nem voltak hajlandók eleget tenni a rubelfizetési követelésnek. Több uniós kormány és nagy importőr is ezt követően tisztázni akarta Brüsszellel, hogy a továbbiakban hogyan vásárolhatnak gázt.

Most kiderült, hogy a vállalatoknak egyértelmű nyilatkozatot kellene tenniük arról, hogy amikor euróban vagy dollárban fizetnek, akkor a meglévő szerződésekből eredő kötelezettségeiket teljesítettnek így – áll a Reuters birtokába jutott iránymutatásban. Ez alapján ezt úgy kell érteni, hogy „az ilyen, az adott pénznemben történő kifizetések véglegesen felmentik a gazdasági szereplőt az említett szerződések szerinti fizetési kötelezettségei alól. Anélkül, hogy a gazdasági szereplő részéről további lépések történnének a kifizetéssel kapcsolatban”.

VISZONT VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ELNÖK RENDELETE SZERINT EGY TRANZAKCIÓ CSAK AKKOR TEKINTHETŐ BEFEJEZETTNEK, HA A KÜLFÖLDI VALUTÁT RUBELRE VÁLTJÁK.

„Az alapvető álláspontunk változatlan. A március 31-i orosz rendeletben meghatározott fizetési folyamat sérti az uniós szankciókat, de az uniós vállalatok számára rendelkezésre állnak olyan lehetőségek, amelyekkel a megállapodott szerződéseknek megfelelően továbbra is euróban vagy dollárban fizethetnek – mondta a bizottság szóvivője.

Lezártnak tekinthető a vita

Ezek alapján az uniós gázvásárlók nyugodtan nyithatnak a gázvásárlási szerződésük devizanemével összhangban egy eurós és egy rubeles speciális számlát is az orosz elnöki rendeletben kijelölt Gazprombanknál – mert ezek nem sértik az uniós szankciókat. Mivel a bizottság friss iránymutatása hallgat a rubelalapú számla megnyitásának kérdésről, ez hallgatólagos beleegyezésként fogható fel. Sőt, mivel a német gazdasági miniszter ki is mondta, hogy nem sérti az uniós szankciókat, ha egy orosz bank két speciális számla között pénzt mozgat, így gyakorlatilag semmi gond nincs a színfalak mögött a rubelalapú, gazprombankos számlanyitással.

TEHÁT AZ UNIÓS GÁZVÁSÁRLÓKNAK TOVÁBBRA IS ABBAN A DEVIZANEMBEN KELL FIZETNIE A GAZPROMBANKOS DEVIZÁS SZÁMLÁRA, AMIBEN EREDETILEG MEGKÖTÖTTÉK A GAZPROMMAL A GÁZSZERZŐDÉSEIKET.

Miután az átutalást megtették, le kell nyilatkozniuk az uniós ajánlás alapján, hogy ők a maguk részéről már ezzel az aktussal teljesítettnek tekintik a fizetési kötelezettségüket.

(Borítókép: Nikolay DOYCHINOV / AFP)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére