Csak a hatalmi érdekek számítanak a baloldalon – Pálinkás József megdöbbent

• 2021. szeptember 14., kedd •
Az elmúlt hét eseményei is azt bizonyítják, hogy az ellenzéki pártelnökök bármelyik jelöltjüket beáldozzák, ha a szükségesnek tartják. Nem számít, hogy valaki végig kampányolta az elmúlt heteket és összeszedte az aláírásokat, Karácsony Gergelyék akár egy nap alatt képesek ejteni őket. Mindezt jó mutatja a debreceni körzetben visszaléptetett MSZP-Párbeszéd jelölt Fábián István esete. A volt rektor leléptetése mindenkit megdöbbentett, a szintén a körzetben induló Pálinkás József a Mandinernek emberileg és szakmailag is elfogadhatatlannak nevezte a döntést. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója szerint a pártelnökök csak statisztának tekintik az előválasztási jelölteket abban a színdarabban, amelynek Gyurcsány Ferenc a főrendezője.
Csak a hatalmi érdekek számítanak a baloldalon – Pálinkás József megdöbbent

Az elmúlt napokban ismét tanújelét adta az ellenzék annak, valójában mennyire is képzelik demokratikusnak az előválasztást, mennyire bízzák a választókra a legalkalmasabb jelöltek kiválasztását, ahelyett, hogy ezt „füstös szobákban”, egymás között döntenék el. 

Az MSZP-Párbeszéd, valamint a Momentum múlt héten, mindössze pár nappal az aláírásgyűjtések lezárulta után és nem sokkal az előválasztás tényleges kezdete előtt jelentette be, hogy több körzetben is visszaléptetik jelöltjeiket a másik fél javára. Hasonló lépések egyébként már korábban is történtek, ám a jelek szerint még nincs vége a taktikázásnak az egyéni körzetekben – ahogy a miniszterelnök-jelölti meccsnél sem.

A szocialisták és Karácsony Gergelyék ezúttal három vidéki körzetben „dobták” saját jelöltjüket, Győr-Moson-Sopron 1-es körzetében Pollreisz Balázst, Hajdú-Bihar 1. számú körzetében Fábián Istvánt és Vas megye 3. számú körzetében Ipkovich Györgyöt. Cserébe a Momentum két körzetben, Békés megye 4. és Fejér megye 1. számú körzetében léptette vissza saját jelöltjét.

A váratlan, és a jelek szerint éppen az érintettekkel előre nem egyeztetett döntés azonban több jelöltnél és támogatóiknál is kiverte a biztosítékot. Erről tanúskodik Fábián István múlt hét pénteki Facebook-bejegyzése, amelyben a Debreceni Egyetem volt rektora azt írta, hogy a döntés valódi okát nem ismeri, megalapozottságát pedig nem is kívánja minősíteni.

Pálinkás Józsefet megdöbbentette az MSZ-Párbeszéd jelöltjének visszaléptetése (fotó: MTI)

Adják-veszik az embereket

Fábián posztja alatt csak úgy záporoztak a csalódott és felháborodott kommentek, amelyekben a hozzászólók arra bíztatták az egykori rektort, hogy a döntés ellenére ne lépjen vissza, hanem függetlenként mégis induljon el az előválasztáson.

De leírta véleményét a szintén a körzetben induló DK-s jelölt, Varga Zoltán is, aki nemtelennek és ostobának titulálta a döntést, valamint az Új Világ Néppárt elnöke, Pálinkás József, aki szerint a visszaléptetéssel az előválasztás hitelessége veszített.

Pálinkás Józsefet emberi és politikai nézőpontból is megdöbbentette a döntés.

Ahogy a Mandinernek elmondta, egy volt rektorral, egyetemi vezetővel, „komoly szakmai múlttal és vezetői tapasztalattal rendelkező emberrel tették mindezt”. Felkérték, hogy induljon, majd az aláírásgyűjtés után telefonon közlik vele: lépjen vissza. Ez elfogadhatatlan – hangsúlyozta Pálinkás.

Hozzátette: nem csak az egyetemi élethez, a közélethez is méltatlan, hogy embereket így „adnak-vesznek”. Mi lesz a különbség a jelenlegi hatalomhoz képest, ha néhány ember dönti el ki indulhat és ki nem? – tette fel a volt akadémiai elnök. Szerinte éppen olyan személyekre lenne szükség a felsőoktatásban és a közéletben mint Fábián István. Ha a kormányra készülő ellenzék azt gondolja, egy ilyen embert nem tekint elég tapasztaltnak és hitelesnek, akkor komolyan el kell gondolkodnia mindenkinek, melyik ellenzéki jelöltre fog szavazni – mondta az Új Világ Néppárt elnöke.

Ahogy lapunk is beszámolt róla Fábián egy nappal később az ATV híradójának nyilatkozva bejelentette: hiába kérte erre Karácsony Gergely, nem lép vissza. Hozzátette, már nyilvántartásba vették, így ha kell, pártok támogatása nélkül, függetlenként indul.

A volt rektor vasárnapi bejegyzéséből pedig még pontosabb képet kaphat mindenki arról, Karácsonyék hogyan döntenek egy jelölt sorsáról. E szerint szeptember 8-án küldtek neki egy szórólapot elfogadásra, majd 10-én délelőtt még megbeszélést tartottak a következő hét kampányprogramjáról. Ezek után jött a főpolgármester telefonja. 

De korántsem egyedi esetről van szó. A körmendi körzetben visszaléptetett Ipkovich György, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő és szombathelyi polgármester szombaton jelentette be közösségi oldalán a visszalépést, de véleményt nem fűzött hozzá. Megtette ezt helyette a hatmilliárd forintos költségvetései csalással vádolt, egyébként a szombathelyi körzetben a DK színeiben induló Czeglédy Csaba, aki annyit írt Ipkovich-nak, hogy

ezek elárultak Téged és a körzetben élő kormányváltást akarók nagy részét is”.

Szerinte ez az egész arról szól, hogy Karácsony elérje, Fekete-Győr András lépjen vissza a javára.

Szerettük volna megkérdezni Ipkovich véleményét is a történtekről, de egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Háttéralkuk és kiszorítósdi 

Megszólalt ugyanakkor a DK-ból végül kilépett Katanics Sándor is, aki helyett pártja egy helyben egyáltalán nem ismert ügyvédet indít az előválasztáson Veszprémben. Így az MSZP-s Mesterházy Attila győzelem szinte borítékolható.

Katanics végül nem nyugodott bele a gyurcsányi pártvezetés lépésébe, és úgy döntött, függetlenként elindul az előválasztáson. A Momentumtól kapott úgynevezett befogadói nyilatkozatot, végül a DK megvétózta az indulását. Lapunknak adott korábbi nyilatkozatában már rávilágított, szerinte milyen háttéralkuk köttetnek az ellenzéki pártok között, mostani Facebook-bejegyzésében pedig újra hangot adott annak a véleményének, hogy bár az ellenzéki pártok „demokratikus előválasztást ígértek és azt, hogy helyben kell a döntéseket meghozni, meghozzák helyettük azt a pártirodákban”.  Kérdésként teszi fel: „Mennyien hiszik még el, hogy azzal a hatalomtechnikával, amit most az ellenzéki erők produkálnak, valóban előrébb leszünk-e?”

Nem maradt csendben az Orosházán visszaléptetett momentumos jelölt Sebők Éva sem, akinek bejegyzéséből szintén az derül ki, hogy nem ő döntött a sorsáról, és a folyamat egy nap alatt lezajlott.

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója szerint ezek a rapid és váratlan visszaléptetések is alátámasztják, hogy az egész előválasztás háttéralkukon nyugszik. Hétről hétre változnak az erőviszonyok, ad hoc koalíciók jönnek létre, közben pedig folyik a kiszorítósdi – mondta lapunknak a politológus, aki szerint ennek eredményét láthattuk a múlt héten is.

A pártelnökök mint a színdarab rendezői, csak statisztának tekintik az előválasztási jelölteket, akikről közben kiderülhet, hogy nincs is rájuk szükség. 

A főrendező természetesen továbbra is Gyurcsány Ferenc, a többiek legfeljebb segédrendezők – fogalmazott Boros Bánk. Ugyanakkor az elemző szerint érdemes a személyes oldalát is megvizsgálni a történteknek, hiszen mégis csak emberek arcával, nevével, elkötelezettségével, idejével és nem utolsó sorban anyagi forrásaival játszanak. „Persze nem elképzelhetetlen az sem, hogy a visszaléptetett jelölteket kompenzálják majd valahogy, hiszen már a fővárosban is látjuk, milyen pénzosztás folyik a klientúrának” – jegyezte meg Boros Bánk. 

Forrás: mandiner.hu
A nyitóképen: Karácsony Gergely és Fekete-Győr András közös sajtótájékoztatót tart. (Fotó: MTI/Soós Lajos) 
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére