Béremelésért és a munkakörülmények javításáért demonstráltak az LuK-ban

frisss.hu, MTI Fotó: schaeffler.hu • 2016. május 13., péntek •
A gyár közelében péntek délelőtt autós demonstrációt szerveztek, 36 autóval, 60 emberrel félpályán lezárták az üzemhez vezető Ipari utat.
Béremelésért és a munkakörülmények javításáért demonstráltak az LuK-ban

Tíz százalékot meghaladó béremelést és a munkakörülmények javítását követelte a több mint 2800 embert foglalkoztató szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft-nél működő két szakszervezet. A tiltakozók rendőri biztosítás mellett vonultak fel a demonstráció helyszínére, ahonnan két alkalommal is behajtottak a gyár parkolójába, és az üzem főbejárata előtt szakszervezeti molinókkal, zászlókkal fellobogózott autóikkal hívták fel magukra a figyelmet, ezt követően a helyszínen sajtótájékoztatót tartottak.

Molnár Ákos, a VASAS Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli régióvezetője elmondta: azért szervezték a SZAKAD FSZ-szel a pénteki autós tüntetést, mert a két szakszervezet közösen munkaügyi vitát kezdeményezett a LuK vezetésével mint munkáltatóval, melynek középpontjában a bérek és a munkakörülmények javítása állnak. Hozzátette: a követelések 60 százalékban a nagyobb bérre, 40 százalékban pedig a munkakörülmények javítására, különösen a munkaidő beosztásának megváltoztatására irányulnak.

Seres Gábor, a VASAS Szakszervezeti Szövetség LuK-ban működő szakszervezetének főbizalmija kifejtette: 12 százalékos béremelést szeretnének elérni a fizikai dolgozóknál és legalább 5 százalékos általános béremelést a szellemi munkakörben dolgozóknál, különösen a mérnököknél, akik közül az utóbbi időben sokan megváltak a cégtől, mert a szomszédos gyárakban másfélszeres, Ausztriában pedig többszörös bért kereshetnek munkájukkal. Az LuK-ban egy gépi forgácsoló havi nettó 100-150 ezer forintot tud megkeresni, ahhoz, hogy valaki 200 ezer forintot vigyen haza, szinte minden hétvégén dolgoznia és túlóráznia is kell.

Jáki Tamás, a SZAKAD FSZ alelnöke szerint az alacsony béreken túl a munkaidő beosztással van a legtöbb gondjuk. Közölte: 150-en helyeztek ügyvédi letétbe csoportos felmondást, követelik a szakszervezeti vezetőtársuk munkaviszonyának helyreállítását.

Az LuK-nál működő két szakszervezet képviselői egybehangzóan úgy nyilatkoztak a sajtótájékoztatón, hogy amennyiben a munkaügyi vitában folyó egyeztetésen nem érnek el eredményeket, úgy a komolyabb lépésektől, akár egy sztrájk megszervezésétől sem riadnak vissza, maguk mögött érzik a dolgozók többségének támogatását.

közösség

további frisss

lap tetejére