Bármikor horgászhatnak a védettek - ráadásul megtörtént a tavaszi csukatelepítés is

• 2021. május 04., kedd •
Védettségi igazolvánnyal éjszaka is lehet horgászni, azaz a pecások éjfél után is kint lehetnek. Ezt a Magyar Országos Horgász Szövetség kérése alapján engedélyezte a kormány.
Bármikor horgászhatnak a védettek - ráadásul megtörtént a tavaszi csukatelepítés is

A horgászoknak a vízparti, vízi éjszakai horgászat, valamint az oda- és hazaút során a horgászjegy mellett maguknál kell tartani a védettségi és a személyazonosításra alkalmas igazolványukat is. A Magyar Közlönyben megjelent szabály azért is jó hír a pecásoknak, mert megkezdődött a ragadozószezon.

A Vas és Zala megyei, hagyományosan „csukásnak” számító tavakba és folyóvizekbe például nemrég halőrök és önkéntes segítőik összesen 20.000 db előnevelt kis csukát telepítettek.
A Tógazda Halászati Zrt. által szállított, dupla műanyagzsákba oxigénnel fújva lecsomagolt kis „krokodilok” az érintett vízterületek védett partszakaszain, vödör és műanyag szűrő segítségével kerültek a vízbe. A csukák gyors növekedésű halak, így

már ideális körülmények között egy-két éven belül elérhetik a fogható méretet is.

A horgászati célú pontytelepítések mellett folytatódik az őshonos ragadozók és folyóvízi halfajok telepítése, a beszerzési lehetőségek függvényében.

A Balatonnál is folyik a munka. – Múlt héten, keddtől csütörtökig zajlott a telepítés a Balatonon és vízgyűjtő rendszerén – ismertette a lap érdeklődésére Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. A Fonyódi ároknál – a Keleti-Bozót-csatorna Bambi-hídjánál- a Nyugati-övcsatorna halrácsánál, a Balaton középső medencéjének északi partján, Keszthely térségétől a Zala folyó torkolatáig, a Nyugati-övcsatorna délebbre eső szakaszain és a Hévíz-folyáson is engedtek csukákat a vízbe.

A három nap alatt a Balatonba összesen 289 ezer, a Kis-Balatonba összesen 64 ezer előnevelt csuka került.

A halgazdálkodási cég ezzel túlteljesítette a balatoni, 250 ezer példányos csukatelepítési kötelezettségét. A munkálatokban segítettek a horgászok is.
- Az előnevelt csukák 3-4 centiméteresek, a buzsáki tógazdaságból származnak. Annak, hogy ilyen kis méretben tettük ki őket, az az oka, hogy ebben a korban válnak ragadozóvá az eddig planktont evő halak. Ha nem tennénk ki őket, akkor egymást megennék a tógazdaságban – mondta Nagy Gábor. A Balatonba engedett halak egyrészt nagy távolságra vannak egymástól, másrészt megtalálják a keszegivadékokat, melyek táplálékul szolgálnak számukra.
A horgászati ágazatvezető informált arról is, hogy megkezdődött a ragadozószezon:

május elsejétől a kősüllő kivételével minden ragadozóhalra lehet horgászni a Balatonnál.

Erre június végéig marad fenn a tilalom.
A halgazdálkodási cég egyébként a napokban közölte, hogy meglepően sok horgász kereste meg őket – látva az időjárás alakulását és a süllőívás elhúzódását -, hogy hosszabbítsák meg a süllő tilalmi idejét.

Forrás: zaol.hu, forrás és képek: vasivizeken.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére